natuurpuntgent

Werkgroep Latem

                                             natuur27 2

nieuwsbrief ONTVANG DE NIEUWSBRIEF
nieuwsbrief  WAARNEMINGEN

 

 twitter  facebook

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

Schermafbeelding 2018-12-10 om 10.24.27 

Impressies uit Wallonië

Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur. 

 

 

 

 


Actueel juli 2010: Stekelig hooi in Latem

alt

De hooilanden die Natuurpunt in de Latemse meersen beheert bloeiden dit jaar uitbundig. Mede dankzij het droge weer verliepen de maaiwerkzaamheden voorspoedig. Vrijwilligers van Natuur punt en de JNM, de terreinploeg van Natuurpunt en de landbouwers sloegen de handen en machines in elkaar om de hooilanden opnieuw een goede maaibeurt te geven. Maar de droogte (zo denken we toch) bracht ook een ander fenomeen. Dit jaar groeiden er massa’s distels (vnl. akker- en speerdistel) en dit vooral op terreinen die vroeger een intensief beheer kenden en slechts recent in beheer kwamen of terreinen die nog in privaat bezit zijn maar die niet meer worden beheerd.

alt

Nu is een distel een waardevolle (nectar)plant maar als hij dermate massaal optreedt maakt hij andere plantengroei onmogelijk. Daarom hebben we ons toch ingezet om de distels wat onder controle te houden. Waar ze echt massaal voorkomen (vergraven stroken Westerplas, tuinbouwakkers Latemse meersen en bufferstrook Nazarethbeek) werden ze twee tot drie maal gemaaid voor ze in bloei kwamen. Op andere plaatsen hebben we dankzij JNM en Natuurpuntvrijwilligers de distels met wortel en al verwijderd. Op die manier hopen we de planten stelselmatig terug te dringen tot we ze de komende jaren min of meer onder controle hebben. Begrazing met herdwickschapen (Westerplas en bufferstroken Hooglatem) of runderen (Latemse meersen) moet de klus afmaken.