natuurpuntgent

                                             natuur27 2

nieuwsbrief ONTVANG DE NIEUWSBRIEF
nieuwsbrief WAARNEMINGEN

 

 twitter  facebook

Activiteiten

zondag 22 oktober 2017
Groene Haltewandeling in Drongen
zondag 22 oktober 2017
Paddenstoelenwandeling
donderdag 26 oktober 2017
Biobierproeverij
zaterdag 28 oktober 2017
Halloweenwandeling: Magische natuur in de Assels

Blikvanger

 

kraanvogels

Impressies uit Wallonië

Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur. 

 

 

 

 


Stem voor de Hutsepot!

Banner Hutsepot


Met het burgerbudget geeft de Stad Gent de Gentenaars een nieuwe kans om samen aan de stad te bouwen. Van 29 september tot 14 oktober kan elke Gentenaar op www.burgerbudget.gent stemmen op zijn/ haar drie favoriete projecten. Natuurpunt Gent wil samen met de Hutsepotpartners een nieuwe, zinvolle bestemming geven aan de loods Apollinaris in Zwijnaarde. Die loods wordt ‘De Hutsepot’, met een gezellige mengelmoes van functies. 

 

 

Project ‘Hutsepot'

Tekening HutsepotDe loods ligt langs de Grote Steenweg en naast het Hutsepotbos, dichtbij het Don Boscocollege en in het Parkbos. We willen van de omgeving van de loods een warme ontmoetingsplaats maken, waar mensen samen activiteiten kunnen organiseren. Een  deel van de zone wordt daarom openbaar domein, waar iedereen makkelijk informatie vindt over het Parkbos, wandelfolders, een duidelijke kaart van de omgeving, info over buurtinitiatieven, en waar je gezellig kan uitrusten op banken en wat kan eten en drinken in een picknickruimte (zowel onder een afdak als in de open lucht).

Aan de buitenzijde komen stopcontacten en internettoegang. Er komen ook openbare toiletten, die permanent toegankelijk zijn. In de lente, zomer en herfst vind je er (drink)waterfonteintjes en er komen fietsenrekken, zodat je van hieruit een wandeling kan maken door een deel van het Parkbos (inclusief het Hutsepotbos). Voor alle bezoekers en voorbijgangers ontstaat zo een aangename ontmoetingsplek.

Zowel vzw de Moester als de vrijwilligers van Natuurpunt Gent en enkele buurtbewoners engageren zich voor het onderhoud van de buitenruimte en de sanitaire ruimte. Samen maken we ook de picknicktafels en verzorgen de omgevingsaanleg, met onder meer een vlindertuin naast een wadi. We zorgen ook voor een avontuurlijke speelplek met natuurelementen, in samenspraak met de Parkbospartners, de buurtbewoners en de school. Andere ideeën zijn een maandelijkse boerenmarkt, een foodtruck die er ’s middags kan staan, en meer. VZW De Moester wil in het kader van een sociaal project ‘s middags geregeld voor soep zorgen.

Foto banner 1Sociale Kruideniers en keramiekatelier

In het deel van de loods dat niet toegankelijk is voor het publiek, bieden we kansen aan initiatieven die de plek nog socialer en leefbaarder maken, en die de loods ook een educatieve functie geven. Vzw Sociale Kruideniers Gent zal een groot deel van de loods gebruiken als opslagplaats voor haar voedselpakketten. In een ander deel komt een keramiekatelier, waar cursussen en kinderkampen worden georganiseerd. Met de huur die beide partners betalen, worden de dagelijkse kosten gedekt.

Door de loods niet af te breken maar te hergebruiken, kiezen we ook resoluut voor duurzaamheid. De betonnen buitenwand wordt gerecycleerd bij de aanleg van het terras en er komt een duurzaam systeem voor regenwateropvang en -afvoer, zodat regenwater gebruikt kan worden in het sanitair. Het asbestdak wordt vervangen door een nieuw, duurzaam dak.

 

We hebben jouw stem nodig!Foto banner 2

Voor de realisatie van dit ambitieus project zijn natuurlijk stevige investeringen nodig. We willen werken in verschillende fases.

Met het geld van het burgerbudgetkunnen we de nieuwe buitenruimte inrichten als openbaar domein en ontmoetingsplek, met alle bijhorende voorzieningen. We hebben geld nodig om de loods drastisch te verbouwen, om sanitair en opvang en hergebruik van regenwater te voorzien en de nutsvoorzieningen te laten aanleggen. Daarnaast zijn ook centen nodig voor de fietsenrekken, picknickbanken, internettoegang,  stopcontacten, drinkwaterfonteintjes, enz. We hopen op een bijdrage vanuit het burgerbudget van 150.000 euro.

Als we inderdaad kunnen rekenen op het burgerbudget, gaan we zelf op zoek naar bijkomende middelen om de loods ook intern helemaal af te werken, binnenwanden te plaatsen en een (klein) deel ervan te isoleren.

Jij kan ons helpen om deze droom waar te maken! Stem vanaf 29 september voor de Hutsepot op www.burgerbudget.gent en spread the word!


Zo kan je stemmen


Het stemmen gebeurt in drie stappen:

  1. Surf naar www.burgerbudget.gent en typ rechtsboven in de zoekfunctie 'Hutsepot'. Nu kan je dit project selecteren door te klikken op het sterretje op de projectpagina. Hierna mag je nog 2 projecten selecteren.
  2. Pas als je klikt op de oranje knop met de tekst 'Stem HIER op jouw 3 favoriete projecten!', is je selectie definitief. Dit is geen 'top 3', de stemmen zijn evenwaardig.
  3. Om te stemmen, voer je je rijksregisternummer (op de achterkant van je identiteitskaart) samen met je familienaam in, om te bewijzen dat je in Gent woant en minstens 14 jaar oud bent.  

Dit project is een samenwerking tussen Natuurpunt Gent, het Don Boscocollege Zwijnaarde, vzw Hand in Hand-DAC De Moester, een buurtbewoner die paarden houdt, Sociale Kruideniers Gent vzw en Atelier Caro-K 

 Een stem is pas geldig als je 3 verschillende projecten kiest.  Ook deze projecten zijn zeker jouw stem waard!

Tijdens de stemmingsweken mag je 3 gelijkwaardige stemmen uitbrengen op burgerbudget.gent.
Ook deze projecten dragen wij een warm hart toe:

Gemeenschapstuin Het Reigerspark, Buurt Sint-Pieters-Station

Samen met het Lucernacollege en de vzw Mozaïek wil onze werkgroep Sint-Pieters-Buiten een stuk groen inrichten tot gemeenschappelijke tuin in de dichtbevolkte wijk achter het Sint-Pietersstation. Daar ligt 0,25 ha verwilderde natuur, een restant van een oud erf. Met de steun van het burgerbudget kan hier het Reigerspark komen, een grote gemeenschappelijke tuin voor iedereen: kinderen, gezinnen, scholieren, ouderen, voorbijgangers en mensen met een beperking. Hier lees je alles over dit project.

Solidaire Buurtwinkel Meulestede

Bij een buurtbevraging in Meulestede bleek er een grote vraag te zijn naar een betaalbare buurtwinkel met meer ontmoetingsplekken voor leuke activiteiten. Solidaire Buurtwinkel Meulestede wil een betaalbare winkel zijn, met ruimte voor ontmoeting – dit wordt een ideale test om ook in andere Gentse wijken gelijkaardige projecten op te zetten! Om van start te gaan, diende CLT Gent samen met de Vrienden van Meulestede en Sociale Kruideniers Gent een dossier in voor het burgerbudget. Klik hier voor alle info over dit project.


D
e Scheldesessies

De Scheldesessies verenigen cultuur en natuur: gezellige en boeiende activiteiten op de mooiste plekjes langs de Schelde. Openluchtfilm, locatietheater, muziek, mobiele bar, kampvuur, sterrenkijken, camping voor één nacht en andere wijze & plezante dingen. Alle sessies zijn gratis, ze staan open voor iedereen en gebeuren, uiteraard, met respect voor de omgeving. Een aantal enthousiaste Zwijnaardenaren, willen vanaf de lente van 2018 een vijftal Scheldesessies organiseren. Hier lees je er alles over. 

De Geveltuinbrigade

De vrienden van het Gents MilieuFront dienden het project Geveltuinbrigade in. Daarmee willen ze, in samenwerking met erkende vluchtelingen van Refu Interim, gratis geveltuintjes aanleggen bij Gentenaars die er zelf niet toe komen. Klik voor meer info.


De Blaisanterie 

De Maria Gorettikerk in de Blaisantvest wordt gerenoveerd tot een multifunctionele ontmoetingsruimte voor de buurt en de school. Neem even een kijkje.