natuurpuntgent

                                             natuur27 2

nieuwsbrief ONTVANG DE NIEUWSBRIEF
nieuwsbrief WAARNEMINGEN

 

 twitter  facebook

Activiteiten

zondag 24 september 2017
Fietstocht in de Gentbrugse Meersen
zondag 01 oktober 2017
Vogelwerkgroep: Oostkusttocht
zondag 01 oktober 2017
Graslandbeheer met de Gooiboeren
zaterdag 07 oktober 2017
Maandwandeling in de Bourgoyen-Ossemeersen

Blikvanger

 

herfstimages

Impressies uit Wallonië

Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur. 

 

 

 

 


Van 29 september tot 14 oktober: Stem Hutsepot!

Stem Hutsepot beeldMet het burgerbudget geeft de Stad Gent de Gentenaars een nieuwe kans om samen aan de stad te bouwen. Van 29 september tot 14 oktober kan elke Gentenaar op www.burgerbudget.gent stemmen op zijn/ haar drie favoriete projecten. Natuurpunt Gent wil samen met de Hutsepotpartners een nieuwe, zinvolle bestemming geven aan de loods Apollinaris in Zwijnaarde. Die loods wordt ‘De Hutsepot’, met een gezellige mengelmoes van functies. 

 

 

 

 

Project ‘Hutsepot'

Tekening HutsepotDe loods ligt langs de Grote Steenweg en naast het Hutsepotbos, dichtbij het Don Boscocollege en in het Parkbos. We willen van de omgeving van de loods een warme ontmoetingsplaats maken, waar mensen samen activiteiten kunnen organiseren. Een  deel van de zone wordt daarom openbaar domein, waar iedereen makkelijk informatie vindt over het Parkbos, wandelfolders, een duidelijke kaart van de omgeving, info over buurtinitiatieven, en waar je gezellig kan uitrusten op banken en wat kan eten en drinken in een picknickruimte (zowel onder een afdak als in de open lucht).

Aan de buitenzijde komen stopcontacten en internettoegang. Er komen ook openbare toiletten, die permanent toegankelijk zijn. In de lente, zomer en herfst vind je er (drink)waterfonteintjes en er komen fietsenrekken, zodat je van hieruit een wandeling kan maken door een deel van het Parkbos (inclusief het Hutsepotbos). Voor alle bezoekers en voorbijgangers ontstaat zo een aangename ontmoetingsplek.

Zowel vzw de Moester als de vrijwilligers van Natuurpunt Gent en enkele buurtbewoners engageren zich voor het onderhoud van de buitenruimte en de sanitaire ruimte. Samen maken we ook de picknicktafels en verzorgen de omgevingsaanleg, met onder meer een vlindertuin naast een wadi. We zorgen ook voor een avontuurlijke speelplek met natuurelementen, in samenspraak met de Parkbospartners, de buurtbewoners en de school. Andere ideeën zijn een maandelijkse boerenmarkt, een foodtruck die er ’s middags kan staan, en meer. VZW De Moester wil in het kader van een sociaal project ‘s middags geregeld voor soep zorgen.

Sociale Kruideniers en keramiekatelier

In het deel van de loods dat niet toegankelijk is voor het publiek, bieden we kansen aan initiatieven die de plek nog socialer en leefbaarder maken, en die de loods ook een educatieve functie geven. Vzw Sociale Kruideniers Gent zal een groot deel van de loods gebruiken als opslagplaats voor haar voedselpakketten. In een ander deel komt een keramiekatelier, waar cursussen en kinderkampen worden georganiseerd. Met de huur die beide partners betalen, worden de dagelijkse kosten gedekt.

Duurzaamheid

Door de loods niet af te breken maar te hergebruiken, kiezen we resoluut voor duurzaamheid. De betonnen buitenwand wordt gerecycleerd bij de aanleg van het terras en er komt een duurzaam systeem voor regenwateropvang en -afvoer, zodat regenwater gebruikt kan worden in het sanitair. Het asbestdak wordt vervangen door een nieuw, duurzaam dak.

We hebben jouw stem nodig!

Voor de realisatie van dit ambitieus project zijn natuurlijk stevige investeringen nodig. We willen werken in verschillende fases.

Met het geld van het burgerbudgetkunnen we de nieuwe buitenruimte inrichten als openbaar domein en ontmoetingsplek, met alle bijhorende voorzieningen. We hebben geld nodig om de loods drastisch te verbouwen, om sanitair en opvang en hergebruik van regenwater te voorzien en de nutsvoorzieningen te laten aanleggen. Daarnaast zijn ook centen nodig voor de fietsenrekken, picknickbanken, internettoegang,  stopcontacten, drinkwaterfonteintjes, enz. We hopen op een bijdrage vanuit het burgerbudget van 150.000 euro.

Als we inderdaad kunnen rekenen op het burgerbudget, gaan we zelf op zoek naar bijkomende middelen om de loods ook intern helemaal af te werken, binnenwanden te plaatsen en een (klein) deel ervan te isoleren.

Jij kan ons helpen om deze droom waar te maken! Stem vanaf 29 september voor de Hutsepot op www.burgerbudget.gent en spread the word!

Dit project is een samenwerking tussen Natuurpunt Gent, het Don Boscocollege Zwijnaarde, vzw Hand in Hand-DAC De Moester, een buurtbewoner die paarden houdt, Sociale Kruideniers Gent vzw en Atelier Caro-K Ook deze projecten zijn jouw stem waard

Tijdens de stemmingsweken mag je 3 gelijkwaardige stemmen uitbrengen op burgerbudget.gent.
Ook deze projecten zijn zeker een stem waard!

Gemeenschapstuin Het Reigerspark, Buurt Sint-Pieters-Station

De Werkgroep Sint-Pieters-Buiten van Natuurpunt Gent is niet alleen actief in en rond het Natuurpark Overmeers. Samen met het Lucernacollege en de vzw Mozaïek wil de werkgroep ook een stuk groen inrichten tot gemeenschappelijke tuin in de dichtbevolkte wijk achter het Sint-Pietersstation. Daar ligt, verscholen tussen de huizen, 0,25 ha verwilderde natuur, een restant van een oud erf. Na de nodige druk is de stad Gent momenteel bezig met de aankoop van die grond. De Werkgroep Sint-Pieters-Buiten, het multiculturele Lucernacollege en de vzw Mozaïek slaan de handen in elkaar. Samen willen ze hier het Reigersparkje inrichten, een grote gemeenschappelijke tuin voor iedereen: kinderen, gezinnen, scholieren, ouderen, voorbijgangers en mensen met een beperking. Help hen om dit mooie initiatief waar te maken!
Hier lees je alles over dit project.

Solidaire Buurtwinkel Meulestede

Sociale Kruideniers Gent, een van de partners in ons project De Hutsepot, heeft in het kader van het burgerbudget ook nog een ander project ingediend, dat we hier kort voorstellen.

Bij een buurtbevraging in Meulestede bleek er een grote vraag te zijn naar een betaalbare buurtwinkel met meer ontmoetingsplekken voor leuke activiteiten. Solidaire Buurtwinkel Meulestede wil een betaalbare winkel zijn, met ruimte voor ontmoeting – dit wordt een ideale test om ook in andere Gentse wijken gelijkaardige projecten op te zetten!

Om van start te gaan, diende CLT Gent samen met de Vrienden van Meulestede en Sociale Kruideniers Gent een dossier in voor het burgerbudget.

Klik hier voor alle info over dit project.

D
e Scheldesessies

De Scheldesessies verenigen cultuur en natuur: gezellige en boeiende activiteiten op de mooiste plekjes langs de Schelde. Openluchtfilm, locatietheater, muziek, mobiele bar, kampvuur, sterrenkijken, camping voor één nacht en andere wijze & plezante dingen. Alle sessies zijn gratis, ze staan open voor iedereen en gebeuren, uiteraard, met respect voor de omgeving. 

Een aantal enthousiaste Zwijnaardenaren, willen vanaf de lente van 2018 een vijftal Scheldesessies organiseren. Maar daarvoor hebben ze jouw stem nodig! Like en share de pagina op Facebook   en vooral: geef de Scheldesessies een stem op www.burgerbudget.gent