natuurpuntgent

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

 

 

 

 


Bussen voor meer natuur: zo kun jij je steentje bijdragen

 duif smal

Ons tijdschrift Snep! is een fantastisch visitekaartje voor onze vereniging en we zijn er heel trots op! Alleen kost het ons een pak geld. Niet alleen om Snep! te laten drukken, maar ook thuis te laten bezorgen. Enerzijds vallen de uitgaven nog best mee omdat de (meeste) auteurs en redacteurs onbezoldigde vrijwilligers zijn. Anderzijds gaat het nog altijd om duizenden euro’s die we liever aan natuuraankopen en -beheer zouden willen besteden. En ook al wordt het tijdschrift gedrukt op gerecycleerd papier met milieuvriendelijke inkt, het heeft nog altijd een zekere impact. Maar we werken eraan. Lees hier hoe ook jij je steentje kunt bijdragen!

Tekst: Maarten Trybou, busser van Snep!

Wat kost Snep?

Tabel 1 geeft een overzicht van het totale kostenplaatje voor Snep! De drukkosten proberen we te compenseren met betalende advertenties. Liesbet Maroye is de vrijwilligster die zich daarvoor inzet, want het is een hele klus om sponsors te zoeken en alle betalingen op te volgen. Ken je een firma of zelfstandige die misschien wel graag wil adverteren voor een natuurbewust publiek? Of wil je zelf een advertentie plaatsen? Laat het horen via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

bussen voor meer natuur tabel 1

Iedere Snep! die we kunnen e-mailen is een exemplaar dat niet meer gedrukt en gebust hoeft te worden. Maar de ervaring leert ons dat een digitaal tijdschrift minder wordt gelezen dan een papieren versie. Omdat we met Snep! heel wat belangrijke boodschappen willen uitdragen, streven we logischerwijze ook naar zoveel mogelijk lezers. Als je dus belooft dat je een digitale versie van het tijdschrift evengoed zult lezen, kun je best vragen om Snep! voortaan per e-mail te ontvangen. Stuur een mailtje naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. en je krijgt voortaan geen papieren versie meer. Momenteel zijn er zo’n 100 leden die Snep! per e-mail ontvangen.

Wie doet Snep! op de bus?

Ieder exemplaar dat met de post wordt verstuurd, kost ons 0,534 euro. De laatste tijd konden we gelukkig meer vrijwilligers inschakelen om de papieren Snep! te bussen. We kregen heel wat reacties op onze oproep in vorige nummers – daardoor konden we in de loop van 2020 het aantal zelf gebuste exemplaren verdrievoudigen! Ook de werkgroep Gentbrugse Meersen sprong op de kar en heeft zich ertoe geëngageerd om in zijn werkingsgebied alle exemplaren zelf te bussen. Dat alleen al zorgde natuurlijk voor een enorme boost! 

De totale portokosten zijn hierdoor uiteraard gedaald. Zo konden we vorig jaar 3500 euro besparen. De natuur dankt u! Momenteel bussen we zowat 35% procent zelf, er is dus nog zeker ruimte voor verbetering. In Gent streven we naar een volledige bedeling door eigen vrijwilligers. De onderstaande figuur geeft een overzicht van deze evolutie.

alt

Communicatiemedewerker Han Lagring, bestuursvrijwilliger Jean-Luc De Clercq en ikzelf als busser proberen daar de laatste maanden structureel aan te werken. Iedereen kan zich opgeven om te bussen en dan werken we een busronde uit rond de eigen woonplaats, op basis van wat de vrijwilliger ziet zitten. De te bussen exemplaren kunnen worden afgehaald in De Stek of in de Natuur.Loods in Gentbrugge. 

Zeker voor wijken in Gent waar veel leden wonen, zou het nuttig zijn om nog meer bussers in te schakelen. Er zijn ook lange, grote straten in Gent die we – waarom niet – apart zouden kunnen bussen. Tabel 2 geeft een overzicht van de straten waarvoor een bijkomende busser een grote aanwinst zou zijn. Iemand die bijvoorbeeld de dicht bij elkaar gelegen Sportstraat en Rijsenbergstraat kan combineren, zou al een verschil maken.

bussen voor meer natuur tabel 2

Wil jij helpen bussen?

Sluit je dus aan bij het busteam van zo’n 33 actieve bussers, en geef je naam en woonplaats op bij Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . Wij zorgen voor een busronde op maat!

Ben je benieuwd naar het aantal leden in jouw straat of wijk? Hier vind je een overzicht (uiteraard zonder vermelding van huisnummers en namen). Als je jouw straat naar de top wilt sturen, zit er maar één ding op: leden werven!