natuurpuntgent

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

 

 

 

 


1000-soortendag in de Vinderhoutse Bossen: ga je mee de uitdaging aan?

1000-soortendag comp

Op vrijdag 18 en zaterdag 19 juni kammen we de Vinderhoutse Bossen uit! We willen zoveel mogelijk planten- en diersoorten vinden, want zo kunnen we de verspreiding van zeldzame en waardevolle soorten verder in kaart brengen en eventueel ook nieuwe soorten voor het gebied ontdekken. Wil jij meedoen? Schrijf je dan in voor een geleide wandeling en/of registreer zelf alle soorten die je op eigen houtje spot. Lees verder voor alle info.

1000 soorten op één dag?!

De vrijwilligers van Natuurpunt Gent deden al fantastisch werk om de soortenrijkdom van de Vinderhoutse Bossen nauwkeurig te onderzoeken. En toch willen we nog meer! Veel ogen zien zoveel meer! Vanaf vrijdag 18 juni om 20u tot zaterdag 19 juni 20u proberen we in een 24-uursactie nieuwe soorten en vindplaatsen toe te voegen aan de lijst met waarnemingen, met extra aandacht voor de soorten uit het ‘soortenplan’ van de stad Gent. Dat plan vermeldt 94 soorten die nog voorkomen in het Gentse, maar erg zeldzaam zijn in Vlaanderen. Alle bijkomende informatie over de verspreiding van die soorten is waardevol en het is onze verantwoordelijkheid om die populaties te beschermen in het Gentse. De uitdaging is om binnen die 24 uur 1000 soorten te spotten. Zelfs in de maand juni, waarin de natuur op haar best is, zou dat een heel straffe prestatie zijn.

Maar met jouw hulp lukt het misschien wel! Je kunt mee op pad met een gids om heel wat bij te leren over specifieke soorten die je te zien krijgt. En je kunt ook op eigen houtje soorten spotten en registreren.

Ga op eigen houtje soorten spotten

Tijdens de 1000-soortendag kun je zelf waarnemingen toevoegen aan onze soortenlijst via deze pagina op waarnemingen.be. Met dat online platform kun je bijhouden welke soorten je geobserveerd hebt en op welke plaats. De ingevoerde gegevens worden gecontroleerd door een expert en daarna gebruikt in wetenschappelijk onderzoek. Op die manier draag je dus zelf je steentje bij aan het in kaart brengen van de biodiversiteit! Met de mobiele applicatie ‘ObsMap’ kun je waarnemingen ter plaatse invoeren. Het platform suggereert ook automatisch de soort wanneer je een foto toevoegt aan je waarneming. Die automatische herkenning werkt nog niet feilloos, maar is toch vaak een hulp bij de identificatie. Op de website van Natuurpunt vind je meer informatie.

We vragen wel uitdrukkelijk om op de opengestelde paden te blijven, enkel de geleide wandelingen gaan door de afgesloten delen van het gebied. 

Elf geleide wandelingen en een plantenstreeptocht: schrijf je hier in

Tijdens deze wandelingen krijg je de kans om de afgesloten delen van de Vinderhoutse Bossen te bezoeken met een gids en heel wat bij te leren over specifieke soortgroepen. Bovendien nodigen we specialisten uit om de minder bekende soortgroepen te inventariseren.

1. Vrijdag 18 juni - 21.00 uur: Avondwandeling (gids: Johan Pieters) 

Johan is een ervaren gids van Natuurpunt Gent. Hij vertelt in de avondzon over de geschiedenis, het beheer en de natuurwaarde van de Vinderhoutse Bossen. In het tweede deel van de wandeling zijn er stops voorzien op plekken waar specialisten nachtvlinders, muizen en vleermuizen inventariseren en een woordje uitleg geven over vangtechnieken.

> Schrijf je in voor deze wandeling (beperkt tot 10 plaatsen)

2. Vrijdag 18 juni - 22.00 uur: Nachtvlinders, muizen en vleermuizen (gids: Matthias Strubbe) - VOLZET

Matthias is conservator van de Vinderhoutse Bossen en kent het gebied – ook in de avondschemering – als zijn broekzak. Hij neemt jullie mee naar verschillende plaatsen waar specialisten het nachtleven inventariseren en een woordje uitleg geven over vangtechnieken.

> Schrijf je in voor deze wandeling (beperkt tot 10 plaatsen)

3. Zaterdag 19 juni - 5.30 uur: Héélvroegeochtend-vogelwandeling (gids: Geert Spanoghe) - VOLZET

Geert is een van de trekkers van de vogelwerkgroep en de coördinator van de broedvogelinventarisatie in het gebied. Hij is een absolute topper in het opsporen en herkennen van soorten op basis van de kleinste glimp of het minste geluid. Hij leidt jullie dwars door het bos op zoek naar de zeldzaamste broedvogels.

> Schrijf je in voor deze wandeling (beperkt tot 10 plaatsen)

4. Zaterdag 19 juni - 7.30 uur: Vroegeochtend-vogelwandeling (gids: Karel Van Daele) - VOLZET

Karel is een ervaren gids van Natuurpunt Gent met heel wat vroegochtendwandelingen op zijn palmares. Met handige tips en leuke verhalen maakt hij je wegwijs in de bonte wereld van pluimen en snavels.

> Schrijf je in voor deze wandeling (beperkt tot 10 plaatsen)

5. Zaterdag 19 juni - 9.30 uur: Waterkevers en waterwantsen (gidsen: Luc vanden Berge & Rop Bosmans)

Luc en Rop zijn trekkers van de Gentse invertebratenwerkgroep en gebeten door alles wat onder het wateroppervlak krioelt. Met een schepnet en een emmer doorzoeken zij samen met jullie de beken en vijvers in het bos, op zoek naar groot en kleiner waterleven.

> Schrijf je in voor deze wandeling (beperkt tot 10 plaatsen)

6. Zaterdag 19 juni - 9.30 uur: Planten inventariseren (organisator: Plantenwerkgroep)

Speciaal voor de gelegenheid trekt de Plantenwerkgroep naar de Vinderhoutse Bossen om alle planten te registreren die ze tegenkomen in de omgeving van het Landgoed de Campagne (IFBL-hok D3-11-31). Ook jij kan deelnemen! Afspraakplaats: ter hoogte van de schoolhoeve, Gijzelstraat 14, Drongen (opgelet: deze wijkt af van de afspraakplaats van de wandelingen).

> Schrijf je in voor deze inventarisatietocht (beperkt tot 25 plaatsen)

7. Zaterdag 19 juni - 10.00 uur: Spinnen (gids: Gunter Stoops)

Gunter is een ervaren gids van Natuurpunt Gent en groot liefhebber van allerlei soorten geleedpotigen. Op deze wandeling spitst hij zich specifiek toe op de spinnensoorten en demonstreert verschillende vangtechnieken. 

> Schrijf je in voor deze wandeling (beperkt tot 10 plaatsen)

8. Zaterdag 19 juni - 11.00 uur: Planten (gids: Haben Blondeel)

Haben coördineert in de Vinderhoutse Bossen de monitoring van vegetatie waarvoor een netwerk van proefvlakken is aangelegd. Zo is het mogelijk om de effecten van een uitgevoerd beheer te beoordelen. Op deze wandeling toont hij enkele van die proefvlakken en geeft hij uitleg bij de typische plantensoorten van het gebied.

> Schrijf je in voor deze wandeling (beperkt tot 10 plaatsen)

9. Zaterdag 19 juni - 13.30 uur: Pissebedden, miljoenpoten en hooiwagens (gids: Pallieter De Smedt)

Pallieter is de enthousiaste voorzitter van de Belgische pissebeddenwerkgroep en kampioen in het opsporen en herkennen van deze landkreeftjes. Hij is ook specialist in miljoenpoten en hooiwagens. Wie gaat er mee op een boeiende reis doorheen het strooisel van het bos? 

> Schrijf je in voor deze wandeling (beperkt tot 10 plaatsen)

10. Zaterdag 19 juni - 14.30 uur: Dagvlinders (gids: Koen De Metsenaere)

Koen is een van de bezielers van de monitoring van dagvlinders in de Vinderhoutse Bossen. Op deze wandeling toont hij hoe die inventarisatie in haar werk gaat en geeft hij uitleg bij de verschillende soorten.

> Schrijf je in voor deze wandeling (beperkt tot 10 plaatsen)

11. Zaterdag 19 juni - 15.30 uur: Planten (gids: Geert Heyneman) - VOLZET

Geert is de Gentse stadsecoloog en het brein achter het ‘Gentse soortenplan’. Hij weet ongelofelijk veel over planten en al hun mogelijke toepassingen. Hij neemt jullie mee in het bos, op zoek naar de zeldzame planten uit het soortenplan.

> Schrijf je in voor deze wandeling (beperkt tot 10 plaatsen)

12. Zaterdag 19 juni - 16.30 uur: Paddenstoelen (gids: Jorinde Nuytinck)

Jorinde is een professioneel mycoloog en zal op deze wandeling een algemene uitleg geven over het rijk van de zwammen. Ook al lijkt het niet de uitgelezen periode om paddenstoelen te zoeken, er valt ook in de zomer verrassend veel te ontdekken!

> Schrijf je in voor deze wandeling (beperkt tot 10 plaatsen)

Praktisch (voor alle wandelingen):

  • Vertrekpunt: Aan zorgboerderij De Boon, Beekstraat 40, 9031 Drongen. Op zaterdag kun je daar ook iets drinken na afloop van de wandeling. 
  • Parking: Wij raden aan om met de fiets of het openbaar vervoer te komen. Je fiets kun je kwijt ter hoogte van zorgboerderij De Boon. Auto’s kunnen best parkeren aan de officiële ingang ter hoogte van Beekstraat 46. Ga van daar te voet naar zorgboerderij De Boon. Wees voorzichtig bij het oversteken ter hoogte van de oprit van de R4!
  • Kledij: Voorzie stevig schoeisel en sportieve kledij. Lange broek en lange mouwen zijn gewenst omwille van muggen en teken.

Veel spotplezier en bedankt voor jouw hulp!


Tekst: Pieter Vangansbeke & Maarten Vangansbeke, vrijwilligers invertebratenwerkgroep