natuurpuntgent

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

 

 

 

 


Vink op één, huismus zakt verder weg: dit was Het Grote Vogelweekend in het Gentse

vink benny cottele smal

Vorige week vond Het Grote Vogelweekend van Natuurpunt plaats. Ook in Gent, Destelbergen en Sint-Martens-Latem werden volop vogels gespot. Dat was duidelijk te zien aan de resultaten die daarover binnenkwamen. Benieuwd? We nemen je graag mee.

Vink op kop

26.868, zoveel vogels werden er dit jaar geteld in Gent, Destelbergen en Sint-Martens-Latem. Een cijfer om ‘u’ tegen te zeggen, en dat dankzij meer dan 2000 tellers.

De Gentse top 3 is licht gewijzigd tegenover vorig jaar. Het was een nek-aan-nekrace, maar dit jaar gaat de vink met de eerste plaats lopen, gevolgd door de koolmees en de houtduif. Vorig jaar werd de koolmees het meest gezien en kwam de vink op de tweede plaats. De huismus, die vorig jaar op 3 stond, moest dit jaar tevreden zijn met een vierde plaats.

In Destelbergen staat de koolmees op nummer één en de vink op nummer twee. Brons gaat hier naar de pimpelmees. Ook in Sint-Martens-Latem staan de koolmees op één en de vink op twee. Op de derde plaats staat hier de houtduif.

Huismus en merel doen het minder goed in het Gentse

De huismus haalt dit jaar geen top drie in Gent. In Destelbergen staat hij pas op de tiende plaats en in Sint-Martens-Latem haalt hij zelfs de top tien niet. Opvallend, want de huismus stond over heel Vlaanderen wel opnieuw op nummer één. De reden dat de huismus het hier minder lijkt te doen, is omdat het moeilijk is voor de beestjes om een broedgelegenheid te vinden in het stadscentrum. Dat vooral door de modernere huizen. Steden zijn te proper voor mussen om een warm nestje te maken.

De merel is dit jaar twee plaatsen gezakt in het Gentse. Ook over heel Vlaanderen werd er voor het eerst in minder dan 70% van de tuinen een merel gezien. Dat komt omdat de merel ook in ons land bedreigd wordt met het Usutu-virus, een virus dat overgedragen wordt door muggen. Hopelijk kan het tij nog keren…

Hierbij willen we alle enthousiaste tellers nog eens extra bedanken, Natuurpunt Gent is trots! Volgend jaar opnieuw?

Top 10 Gent, Destelbergen en Sint-Martens-Latem samen

Top 10