natuurpuntgent

Activiteiten

zaterdag 02 december 2023
Verrassende maandwandeling in de Bourgoyen
zondag 03 december 2023
Startdag knotseizoen in de Keuzemeersen
woensdag 06 december 2023
Natuur.Atelier voor gezinnen
zaterdag 09 december 2023
Beheerdag in Rijvissche

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

 

 

 

 


Dag van de Natuur op 25 & 26 november: gratis workout voor betere natuur in het Gentse

dag van de natuur frank maes smal

Maaien, snoeien, bomen planten... Tijdens de Dag van de Natuur nodigen we iedereen uit om zich te komen uitleven in onze lokale natuurgebieden. Helpen bij het natuurbeheer is niet alleen leuk en gezond, je doet er ook dieren en planten een groot plezier mee. En ook onze lokale vrijwilligersteams, want zij kunnen al die extra handen goed gebruiken!

Wat, waar en wanneer?

Dit jaar gaan we aan de slag op maar liefst 10 locaties in het Gentse. Hieronder kom je te weten waar en wat we daar gaan doen.

ZATERDAG 25 NOVEMBER

Latemse Meersen

Weidebeheer voor de steenuil

Om de Latemse Meersen nog aantrekkelijker te maken voor bezoekers, gaan we nieuwe borden plaatsen met info over de wandelroute en het natuurgebied. Tegelijk gaan we afsluitingen rondom de schapenweide herstellen. Zo kan deze weide weer optimaal benut worden. Verschillende diersoorten, zoals de steenuil (onze kleinste uil), voelen zich goed thuis in kleinschalige cultuurlandschappen met knotbomen, heggen en weiden die extensief begraasd worden.

Zaterdag 25 november van 9.00 tot 17.00 uur (voorzie je eigen lunchpakket). Plaats van afspraak: Loods in de Kwakstraat, 9130 Sint-Martens-Latem.

Schrijf je hier in

Damvallei

Zaterdag 25 november om 9.00 uur.

Meer info volgt zo snel mogelijk! Blijf rechtstreeks op de hoogte via  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Assels

Snoeien voor de pinksterbloem

We gaan snoeien en houtopslag en dode fruitbomen verwijderen zodat de volgende maaibeurt in de zomer makkelijker en preciezer kan gebeuren. Dat is een goede zaak voor waardevolle planten en bloemen zoals de pinksterbloem en meteen ook voor het oranjetipje, een mooie vlinder die haar eitjes vooral op de pinksterbloem legt.

Zaterdag 25 november van 9.30 tot 12 uur en van 13.30 tot 16.00 uur. Plaats van afspraak: Wijland, het driehoeksperceel tussen de Asselsstraat, Ganzerikstraat en de spoorlijn, 9031 Drongen (Gent).

Schrijf je hier in

Keuzemeersen

Meersen openhouden voor de bokjes

We verwijderen wilgen en andere opslag langs de belangrijkste poelen en sloten om zo het open karakter van de meersen te behouden. Dit is noodzakelijk voor de zeldzame waterplanten, om overwinterende watervogels aan te trekken en voor de vele bokjes in het gebied. Deze geheimzinnige vogelsoort zul je wellicht ook te zien krijgen aan het begin van de activiteit.

Zaterdag 25 november van 9.30 tot 12.30 uur. Plaats van afspraak: Keuzemeers 1, 9031 Drongen (Gent).

Schrijf je hier in

Rijvissche

Landschapsbeheer voor de alpenwatersalamender

In Rijvissche staat er van alles op de planning. Zo gaan we ruigte beheren, doen we aan hakhoutbeheer, gaan we maaien en schadelijke exotische planten verwijderen. Zo krijgen heel wat waardevolle soorten weer volop kansen. Met haar ruigtes, vochtige graslanden en poelen is het landschap in Rijvissche een ideaal woongebied voor tal van dieren, waaronder de alpenwatersalamander. 

Zaterdag 25 november van 13.30 tot 17.00 uur. Plaats van afspraak: aan de stalen treinwagon op het Modderenmanpad (F7 - Fietssnelweg iets voorbij de voet van de Zoë Borluutbrug), 9052 Zwijnaarde (Gent).

Schrijf je hier in

Rosdambeekvallei

Landschapsbeheer voor de Spaanse vlag

We gaan boompjes en struiken aanplanten. Bloeiende vruchtrijke aanplantingen zijn ideale verbindingen, nest- en schuilplaatsen en voedingsbronnen voor vele diersoorten, zoals de Spaanse vlag, een nachtvlinder die ook overdag actief is.

Zaterdag 25 november van 14.00 tot 17.00 uur. Plaats van afspraak: Autoweg-Zuid (nabij de E40), 9051 Sint-Denijs-Westrem (Gent). De exacte locatie vind je in de inschrijvingslink hieronder.

Schrijf je hier in

ZONDAG 26 NOVEMBER

Moervaartvallei

Bosjes beheren voor de ransuil

Het natuurbeheer in de Moervaartvallei, in het noorden van Gent, is nog maar recent opgestart. Het beheerteam staat dus te popelen om aan de slag te gaan en jou daarbij te ontvangen! Die dag zullen we zwerfvuil opruimen en boompjes en struiken aanplanten. Dankzij het natuurbeheer helpen we onder meer de ransuil die in wilgenstruwelen en broekbossen een broedplaats kan vinden. 

Zondag 26 november van 9.00 tot 12.00 uur. Plaats van afspraak: parking voetbalveld Sint-Kruis Winkel, tegenover Spanjeveerstraat 16, 9042 Sint-Kruis-Winkel (Gent).

Schrijf je hier in

Bourgoyen-Ossemeersen

Maaien voor de hazelworm

We nemen de droge graslanden op de oude spoorwegberm onder handen. We maaien enkele stukken, voeren het maaisel af en snoeien bomen en struiken. Op die manier blijft de spoorwegberm een warm, open grasland wat belangrijk is voor de koudbloedige hazelworm (een pootloze hagedis) die zich in de lente graag opwarmt in de zon. Door het maaien bevorderen we ook bloeiende plantensoorten zoals het rapunzelklokje, waar ook weer talrijke vlinders van profiteren. 

Zondag 26 november van 13.30 tot 17.00 uur. Plaats van afspraak: Natuurcentrum Jan Hublé, Driepikkelstraat 32, 9030 Mariakerke (Gent).

Schrijf je hier in

Leeuwenhof

Maaien voor de kleine vuurvlinder

Op het eiland midden in de plas van het Leeuwenhof groeien honderden orchideeën. De graslanden rond de plas barsten van de vlinders: kleine vuurvlinder, bruin blauwtje en icarusblauwtje, hooibeestje, oranje en bruine zandoogjes. Door deze graslanden te maaien en open te houden, blijven dit bloemrijke hotspots voor vlinders.

Zondag 26 november van 13.30 tot 17.00 uur. Plaats van afspraak: aan het infobord van Natuurpunt in Leeuwenhof, 9031 Drongen (Gent). De exacte locatie vind je in de inschrijvingslink hieronder.

Schrijf je hier in

Vinderhoutse Bossen

Struiken planten en snoeien voor de tuinfluiter

Deze beheeractiviteit staat in het teken van de tuinfluiter. De tuinfluiter was vroeger een algemene broedvogel die leefde in de dichte struiken van onze tuinen. Jammer genoeg gaat hij momenteel achteruit. In de Vinderhoutse Bossen broeden er nog een drietal koppeltjes, maar wij zijn ervan overtuigd dat we deze soort met gerichte maatregelen vooruit kunnen helpen. Om deze soort te helpen gaan we enerzijds nieuwe struiken aanplanten in de bosrand en op andere plaatsen boompjes en struikjes die te oud en te ver doorgegroeid zijn, verjongen door ze te snoeien en in te korten.

Zondag 26 november van 14.00 tot 17.30 uur. Plaats van afspraak: ijzeren poort op het einde van Langendam, 9921 Vinderhoute (Lievegem). De exacte locatie vind je in de inschrijvingslink hieronder.

Schrijf je hier in

Door je in te schrijven, weten we hoeveel werkmateriaal we moeten voorzien. Eigen materiaal mag je uiteraard ook meenemen. Wij voorzien ook drankjes en koekjes om energie te winnen!

Waarom natuurbeheer?

Als natuurorganisatie streven we naar biodiverse natuur, rijk aan plant- en diersoorten. Zo maaien we bijvoorbeeld om waardevolle – maar minder dominante – planten meer kansen te geven om te groeien. Hier en daar snoeien helpt dan weer om andere planten of bloemen meer licht te geven. En natuurlijk planten we her en der ook nieuwe bomen en struiken aan!

Al die beheermaatregelen trekken op hun beurt weer leuke diersoorten aan. Denk maar aan de hazelworm die onder warme maaiselhopen leeft, het bruin blauwtje dat smult van de nectar van bloemrijke graslanden, de steenuil die in knotbomen leeft… 

Tijdens de Dag van de Natuur zetten we in elk natuurgebied één soort in de kijker; een dier of plant die (samen met vele andere soorten) profiteert van ons natuurbeheer.

Ook zin om mee te helpen aan een thuis voor planten en dieren? Kom jij onze lokale natuurgebieden eens goed verwennen? Iedereen is welkom: alleen of met familie, vrienden en collega's. Schrijf je in via de bovenstaande links en we zien elkaar binnenkort in de natuur!

Contact

Nog vragen?

Neem contact op via  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.