natuurpuntgent

                                             natuur27 2

nieuwsbrief ONTVANG DE NIEUWSBRIEF
nieuwsbrief WAARNEMINGEN

 

 twitter  facebook

Blikvanger

 

800px-Blauwzwarte houtbij 

Impressies uit Wallonië

Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur. 

 

 

 

 


Sneparchief: doorsnuister alle jaargangen van de Snep!

 

Recentste nummer: jaargang 15 - nr 4


BELMUNDO Een andere economie is mogelijk (Joke Van Damme)
In maart is het weer tijd voor Belmundo, het jaarlijkse activiteitenfestival in Gent dat internationale solidariteit op de voorgrond plaatst. Centraal staat dit jaar ‘een andere economie’ – een heel breed en brandend actueel thema. Allerlei Gentse organisaties bieden hierrond een maand lang activiteiten aan en plaatsen daarbij ook samenwerking met organisaties in het Zuiden in de kijker.
JG15, Nr 4, pag (833): jg15_nr4_belmundo.pdf


Biolandbouw ook in Gent (Bart Vangansbeke)
Natuurpunt Gent heeft de laatste maanden veel contact met biolandbouwers en de sector van de biolandbouw. Als vereniging streven we naar een win-winsituatie door samenwerking tussen het natuurbehoud en de biolandbouw. Zo kunnen we elkaars doelstellingen ondersteunen, kan Natuurpunt bioboeren helpen in de zoektocht naar landbouwgrond en kennis leveren op het vlak van grondaankopen, het verhogen van de biodiversiteit en soortenbescherming, en kunnen biolandbouwers hun kennis inbrengen over duurzame voedselvoorziening en de sociale meerwaarde van landbouw die gedragen wordt door de gemeenschap.
JG15, Nr 4, pag (834): jg15_nr4_biolandbouw_gent.pdf


Energent Van onderuit werken aan de Gentse energietransitie (Jeroen Baets)
In december bestaat EnerGent, de Gentse burgercoöperatie die investeert in projecten van energiebesparing en hernieuwbare energie, drie jaar. Tijd om na te gaan waar EnerGent momenteel mee bezig is en hoe de coöperatieve toekomst eruitziet.
JG15, Nr 4, pag (835): jg15_nr4_energent.pdf


Professor Frans Snacken overleden (Bart Vangansbeke)
Op 20 september 2016 overleed Em. Prof. Dr. Frans Snacken. Op zaterdag 1 oktober was er een vrijzinnige rouwplechtigheid in Lochristi. Dit was kort samengevat het bericht dat in de krant verscheen. Voor Natuurpunt Gent is de heer Snacken echter niet zomaar iemand. Hij was heel belangrijk voor onze vereniging en voor het natuurbehoud en de milieubescherming in Gent in de jaren 1970 en 1980. We betuigen de familie van Frans Snacken onze innige deelneming.
JG15, Nr 4, pag (836): jg15_nr4_frans_snacken.pdf


Geboortebos alweer wat uitgebreid (Johan Van Belleghem)
De ontwikkeling van de Groenpool Gentbrugse Meersen zit in een stroomversnelling. Op initiatief van Natuurpunt ging in het noordelijke deel de bal weer aan het rollen. Sinds begin 2014 hebben we in dit deel meer dan zeventien hectare weiland aangekocht om de natuur dankzij gericht beheer nieuwe kansen te bieden. Daarmee geven we de stad een duidelijk signaal: de ontwikkeling van de groenpool mag niet stilvallen.
JG15, Nr 4, pag (837): jg15_nr4_geboortebos_uitgebreid.pdf


Gent zoekt groen om te delen (Eleke Langeraert)
De stad Gent is op zoek naar scholen, instellingen, bedrijven of particulieren die hun privé-groenzone willen openstellen voor de omwonenden. In ruil daarvoor zorgt de stad voor aanleg, onderhoud of beveiliging. Op die manier kunnen veel Gentenaars die nu geen of weinig buitenruimte hebben, toch genieten van wat natuur in de buurt, waar ze elkaar ook kunnen ontmoeten. Natuurpunt Gent maakt deze oproep graag mee bekend.
JG15, Nr 4, pag (838): jg15_nr4_gent_groen_delen.pdf


Niet barsten', 'buigen' of 'terugveren'? Het Gentse Klimaatadaptatieplan maakt keuzes (Jan Verheeke)
In september stelde de Stad Gent haar Klimaatadaptatieplan vast, met de veelbelovende titel ‘Werken naar een klimaatrobuuste stad’. Nu is ‘adaptatie’ op zich geen gemakkelijk begrip. Een kleine rondvraag leerde me dat mijn familie en vrienden wel beseffen dat adaptatie te maken heft met klimaatverandering en dat het woord letterlijk aanpassing betekent. Het heeft ook een onaangename bijklank. Maar veel blijft onduidelijk. Om alles wat beter te situeren, gaat dit artikel in op enkele vragen. Wie of wat moet zich aanpassen? Waaraan wordt er aangepast? En wat houdt die aanpassing in? En ten slotte: wat hebben we daar als Natuurpunt Gent mee te maken?
JG15, Nr 4, pag (839): jg15_nr4_gentse_klimaatadaptatieplan.pdf


De gidsen van de Damvallei ambassadeurs van een prachtig natuurgebied (Luc Meuris)
Werkgroep Damvallei heeft al jarenlang ervaring met het organiseren van natuurexcursies. Duizenden wandelaars hebben in de loop der jaren kunnen genieten van de natuur in ons gebied, dankzij de inzet van enthousiaste gidsen, die met kennis van zaken kinderen en volwassenen de zorg voor de natuur bij brengen.
JG15, Nr 4, pag (840): jg15_nr4_gidsen_damvallei.pdf


Korte berichten (Bart Vangansbeke)
Schepvijver Jan Hublé opengesteld voor het publiek - Keuzemeersen: opgehoogde grond volledig afgevoerd - Realisatie Parkbos krijgt belangrijke ondersteuning - Overheid bespaart fors op aankopen van natuurgebieden
JG15, Nr 4, pag (841): jg15_nr4_korte_berichten.pdf


De kracht van ons aankoopbeleid (Snep redactie)
De redactie van Snep! had een gesprek over het aankopen van natuurgebieden met Bart Vangansbeke, aankoopverantwoordelijke van Natuurpunt Gent, nu het aankoopbeleid sterk onder druk komt te staan door allerlei besparingen.
JG15, Nr 4, pag (842): jg15_nr4_kracht_aankoopbeleid.pdf


Maak van landbouwgrond een common (Bart Vangansbeke)
Er beweegt momenteel heel wat op het gebied van biolandbouw, lokale voedselvoor-ziening en de betrokkenheid van de burgers daarbij. Tijdens de lokale voedseldag in de Gentse Bijloke op 30 september 2016 voorzag de agenda ook een sessie ‘Publieke landbouwgrond inzetten voor lokale voedselvoorziening’. Daar ontstond een interessant gesprek over de manier waarop landbouwgrond kan of moet worden ingezet voor de lokale voedselteelt. Hieronder een uitgebreid verslag van deze sessie.
JG15, Nr 4, pag (843): jg15_nr4_landbouwgrond_common.pdf


Project Levende Leie in opbouw (Bart Vangansbeke)
De Leievallei tussen Deinze en Gent is al van oudsher befaamd. Veel kunstenaars van de beroemde Latemse School lieten zich inspireren door de pracht van de Leie. Momenteel probeert Natuurpunt Gent in dit deel van de Leievallei een ambitieus natuurproject met de veelzeggende naam ‘Levende Leie’ te realiseren.
JG15, Nr 4, pag (844): jg15_nr4_levende_leie.pdf


Natuurweetje! Duindoorn (Kristel Keppens)
Niets beter om eens heerlijk uit te blazen dan een flinke winterwandeling aan zee! Zowel in de Zwinbosjes aan de Oostkust als in de Westhoek kun je niet naast de grijsachtige struiken van duindoorn kijken, met de in de winter verblekende oranje bessen.
JG15, Nr 4, pag (845): jg15_nr4_natuurweetje_duindoorn.pdf


Over Danald J. Trump, koekoeken en andere bedriegers (Sancho)
Het is 9 november als we dit schrijven. Het zou wel eens kunnen dat deze 9/11, negen november 2016, voor de wereld even belangrijk wordt als die andere 9/11, elf september 2001. Vorige nacht heeft het Amerikaanse volk een man tot president gekozen die beweert dat de klimaat veandering een verzinsel van de Chinezen is om de Amerikaanse economie te nekken. Als je dit leest, is zijn eedaflegging nakend.
JG15, Nr 4, pag (846): jg15_nr4_sancho.pdf


SCHIJNWERPERS: Natuurpunt Eeklo-Kaprijke-Evergem op vinkenslag in de Kiekebossen (Chris Balcaen)
Natuurpunt Eeklo-Kaprijke-Evergem is actief in een uitgestrekt gebied met veel groen. Vooral het provinciaal domein Het Leen in Eeklo en de Lembeekse bossen in Kaprijke zijn geliefd bij wandelaars, maar ook in de Kiekebossen in Evergem vind je heel waardevolle natuur. De plaatselijke kern van de afdeling ijvert om een zo groot mogelijk deel van dit gebied in beheer te krijgen. Dat dit niet gemakkelijk is, hoorden we van Christine De Bie, voorzitter en een van de belangrijkste voortrekkers voor meer en betere natuur in de omgeving van Eeklo.
JG15, Nr 4, pag (847): jg15_nr4_schijnwerpers_natuurpunt_eeklo-kaprijke-evergem.pdf


Natuurpunt bouwt verder aan topnatuur in de Rosdambeekvallei (Bart Vangansbeke)
Na een eerste aankoop van bijna drie hectare bos in de Rosdambeekvallei kon Natuurpunt dit najaar nog een koop sluiten van ruim anderhalve hectare in hetzelfde gebied. Op één jaar tijd hebben we zo al vier hectare waardevolle natuur veilig gesteld in de heel kwetsbare Rodsambeekvallei.
JG15, Nr 4, pag (848): jg15_nr4_topnatuur_rosdambeekvallei.pdf


De ene uil is de andere niet (Tim De Winter)
Uilen zijn fascinerende vogels. Ze vliegen onzichtbaar. Geruisloos ook. De schrik slaat je om het weke hart als je ze plots in de schemering schimmig voorbij ziet vliegen. En dan dat geluid: de roep van uilen zit in ons collectieve middeleeuwse schrikbreintje nog altijd geprogrammeerd met een negatieve weerklank. Onheilspellend. Een omen. Een voorbode van verdoemenis en zure oprispingen.
JG15, Nr 4, pag (849): jg15_nr4_uil.pdf


Portret van een vrijwilliger: Noah verbindt (Regine Laverge)
Noah Janssen woont op nog geen vijf stappen van de Bourgoyen-Ossemeersen. Ik krijg een uur de tijd voor een interview, tussen twee afspraken door met deze young urban professional. Noah groeide op in het verre Noord-Limburg. Het gezin Janssen keek vroeger graag naar natuurprogramma’s op tv, zoals naar de inspirerende reeksen van Sir David Attenborough. Toen de Vlaamse televisie ‘Leven en Laten Leven’ uitbracht, maakte Noahs vader het gezin meteen lid van WWF en Natuurreservaten (dat later met de Wielewaal fuseerde tot Natuurpunt).
JG15, Nr 4, pag (850): jg15_nr4_vrijwilliger.pdf


Zeehondentocht (Tim De Winter)
Een tocht op zoek naar dieren met een hoge aaibaarheidsfactor is altijd populair. Veel volk dus op 28 augustus om naar de zeehonden en de vogels aan de Westerschelde te gaan kijken. Het blijft leuk dat ook gezinnen met kinderen en jongeren zich door zulke activiteiten aangesproken voelen.
JG15, Nr 4, pag (851): jg15_nr4_zeehondentocht.pdf