natuurpuntgent

Activiteiten

zaterdag 02 december 2023
Verrassende maandwandeling in de Bourgoyen
zondag 03 december 2023
Startdag knotseizoen in de Keuzemeersen
woensdag 06 december 2023
Natuur.Atelier voor gezinnen
zaterdag 09 december 2023
Beheerdag in Rijvissche

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

 

 

 

 


Opleiding Natuurgids: volzet

Luc Van Brussel -Landschap smal

Ben je gefascineerd door de natuur? Wil je weten wat er allemaal rondom je groeit en bloeit? En wil je ook anderen warm maken voor de natuur? Dan heb je alles in huis om een geweldige natuurgids te worden.

 

INHOUD

De opleiding tot natuurgids bestaat uit drie onderdelen: de cursus, de verdieping en de stage.

Het eerste deel, de cursus, bestaat uit een 30-tal activiteiten waarvan ongeveer de helft excursies. Tijdens de verdieping volg je 20 uur bijkomende vorming volgens eigen interesse. Deze vorming kan zowel inhoudelijk als methodisch zijn. Tijdens de stage doe je ervaring op als natuurgids. De stage kan bestaan uit verschillende types van engagement. In totaal doe je 20 uur aan activiteiten, waarvan je 2 activiteiten volledig zelfstandig begeleidt.

De cursus duurt ongeveer een jaar. De stage en de verdieping doe je op eigen tempo met een maximum van 2 jaar na het einde van de cursus.

In de cursus werk je rond een brede waaier aan thema’s. Je ontdekt hoe dieren, planten en landschappen samenleven en je krijgt een stevige basis rond ecologie en natuurbeheer. Tijdens de lessen gidsvaardigheden leer je hoe je een boeiende wandeling uitstippelt en groepen gidst. Daarnaast ga je regelmatig op excursie met ervaren gidsen en bezoek je natuurgebieden in de buurt.

De activiteiten worden gespreid over een jaar zodat je de natuur in ieder seizoen leert kennen. Daarnaast werk je samen met medecursisten een ‘groene activiteit’ uit waarbij je een natuurgebied of natuurthema stevig onder de loep neemt. Meer info over de verdieping en de stage krijg je tijdens de cursus.

Word ook jij natuurgids? Schrijf je dan nu in!

PRAKTISCH

De theorielessen en excursies vinden plaats op zaterdagvoormiddag van 09u00 tot 12u00. De eerste bijeenkomst is op 23 september 2023. Het afronden van de lessen en excursies is voorzien eind juni 2024. Aan het begin van de cursus ontvang je het definitieve programma.
Alle theoretische lessen gaan door in het Natuurcentrum Jan Hublé (NMC De Bourgoyen), Driepikkelstraat 32, 9030 Gent/Mariakerke.

INSCHRIJVEN

Inschrijven doe je via onderstaande link. Na je inschrijving ontvang je een bevestiging via e-mail (controleer zeker je spamfolder). Je betaalt veilig op onze website met je kaart of via overschrijving. Voor deze cursus zijn er verschillende tarieven van toepassing.

  • Steuntarief voor leden - Standaardtarief niet-leden: met een paar extra euro maak je onze activiteiten betaalbaar voor iedereen (367,5 euro)
  • Ledentarief: als lid van Natuurpunt en het Open Netwerk kan je genieten van een korting (315 euro)
  • Sociaal tarief: voor wie het wat minder breed heeft (175 euro)

Je kan bij je inschrijving het handboek 'vol van natuur' bestellen door deze optie aan te vinken.

Inschrijven : Opleiding: Natuurgids Gent | Natuurpunt

LEERPLATFORM

Bij aanvang van de cursus ontvang je een link naar het leerplatform. Daarop staat zowel het lesmateriaal als praktische informatie en allerlei interessante links.

SAMENWERKINGSPARTNERS

Natuurpunt Natuuracademie organiseert deze cursus in samenwerking met Natuuracademie Gent.

OVER DE CURSUS

De cursus Natuurgids bestaat al meer dan 50 jaar. Natuurgidsen zijn in alle takken van de natuurbehouds- en milieubeweging actief. Daarnaast doen ook overheden en organisaties steeds meer beroep op gespecialiseerde natuurgidsen. De cursus Natuurgids is bovendien erkend als specialisatie binnen de gidsenopleiding van Toerisme Vlaanderen.

Natuurpunt Natuuracademie is de grootste gespecialiseerde vormingsinstelling in Vlaanderen. Het organiseert cursussen voor een breed publiek rond natuur, milieu, klimaat en duurzame ontwikkeling. Hiervoor werkt het centrum nauw samen met vrijwilligers, lokale groepen en een open netwerk van samenwerkingspartners.

Wanneer?
23/09/2023 tot en met 29/06/2024
Afspraakplaats
Natuurcentrum Jan Hublé
Driepikkelstraat 32, 9030 Gent/Mariakerke
Bekijk op Google Maps
Begeleider : Marc Depourcq

Organisatie

Marc Depourcq en Sylvie Decoster - vormingsconsulent Oost-Vlaanderen
+32474930418
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.