natuurpuntgent

                                             natuur27 2

nieuwsbrief ONTVANG DE NIEUWSBRIEF
nieuwsbrief  WAARNEMINGEN

 

 twitter  facebook

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

Schermafbeelding 2018-12-10 om 10.24.27 

Impressies uit Wallonië

Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur. 

 

 

 

 


Activiteitenkalender Print EMAIL help
Vorige maand Vorige dag Volgende dag Volgende maand
Bekijk per jaar Bekijk per maand Bekijk per week Bekijk vandaag Zoeken Ga naar maand
Open Minaraad over ontharding in Gent
Zaterdag, 22. Juni 2019, 09:45 - 15:30

 

Lezingen, debat en waterstadswandeling

Elke druppel telt, ook voor grondwater. Meer dan 40% van de oppervlakte van Gent is verhard.  Wat zijn de gevolgen en wat kunnen we er aan doen?   

Op zaterdag 22 juni nodigt de Stedelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur (Minaraad) je uit om hierover mee na te denken in de Sint-Pietersabdij. In de voormiddag staan lezingen en debat op het programma. In de namiddag vertelt een gids je alles over de geschiedenis van de Gentse wateren op een stadswaterwandeling.

Deelnemen is gratis. Inschrijven is verplicht. Vul in Schrijf je nu in 

Programma

  • 9u45: Onthaal
  • 10u00: Welkom en inleiding
  • 10u10: Ontharding als onderdeel van Integraal Waterbeheer in Gent (Prof. Dr. Stefan Van Damme, Universiteit Antwerpen): Hoe kan je een stad ontharden? En welk effect heeft dit op water in de stad? Wat is een waterbalans en welke invloed heeft verharding daarop? Prof. Van Damme geeft goede en slechte voorbeelden van ontharding en tips om zelf thuis mee aan de slag te gaan. 
  • 10u30: Volharden versus ontharden: communicerende vaten voor waterberging in de stad (Ann Verdoodt, Ellen Van De Vijver en Wim Cornelis van UGent Faculty of Bioscience Engineering): Ontharding van het oppervlak is de meest voor de hand liggende oplossing om water meer in de grond te laten sijpelen. Maar infiltreert het water overal even makkelijk? En is deze aanpak wel voldoende "diepgaand"? Wat met waterberging in de ondergrond? Zijn er alternatieven? Waterbeheer in Gent: durf denken met een kritische noot.
  • 11.00u: Ontharding en klimaatverandering in Gent (Tine Heyse, Gents schepen van Klimaat): Ons klimaat verandert. Extremen van temperatuur, neerslag en wind zijn ook in Gent voelbaar. De Stad Gent levert heel wat inspanningen om de CO2-uitstoot te verminderen. Tegelijk moeten we onze stad ook aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering. We noemen dit klimaatadaptatie. Schepen Tine Heyse legt uit hoe Gent zich voorbereidt op de gevolgen van de klimaatverandering.
  • 11u20: Panelgesprek met sprekers en vragen uit het publiek
  • 12.00u: Broodjeslunch
  • 13u30 -15u30:  Stadswaterwandeling onder leiding van Rudy Vannevel: Gentse wateren in een historisch perspectief. Vertrek aan Sint-Pietersabdij, einde in Gent centrum. Beperkt tot 25 deelnemers.  
Locatie : Kapittelzaal, Sint-Pietersabdij, Sint-Pietersplein 9, 9000 Gent

Terug

JEvents v2.2.8   Copyright © 2006-2012