natuurpuntgent

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

 

 

 

 


Wandelkaart Gentbrugse meersen | Afdrukken |

Legende

iconstart Start wandeling
iconparking Parking en fietsstalling

In het kort

De Gentbrugse Meersen is een open gebied van 240 ha in Gentbrugge. Het ligt ten Zuid-Oosten van Gent, tussen de bebouwde zones van Gentbrugge en de Scheldebocht.
Samen met de Damvallei in Destelbergen vormt het gebied een grote groene vlek van 650 ha bij Gent.
Het is een landbouwlandschap met natte weiden, graslanden en akkers. Door de lage ligging staan verschillende weiden een groot deel van het jaar onder water. Dit trekt  watervogels en steltlopers aan.

De stad Gent richt het gebied de komende jaren in als groenpool: een recreatie- en natuurontwikkelingsgebied. Meer in fo hierover vind je hier

Meer informatie over de natuurwaarden en het beheer van de gronden van Natuurpunt vind je hier of op de site van de werkgroep Gentbrugse meersen: www.wgbm.be.

De Gentbrugse meersen verkennen

icontoegankelijkheid Het gebied is het hele jaar door vrij toegankelijk op de wandelpaden. De wandelpaden in de toegangszone zijn geschikt voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. De wandeling start aan het dienstencentrum van Gentbrugge (Braemkasteelstraat 41, 9050 Gentbrugge).
 iconlaarzen

Op de website van de Stad Gent vind je een wandelkaart met 2 routes. Je kunt er ook een kaartje met het blotevoetenpad downloaden

Stevige wandelschoenen of laarzen zijn aanbevolen.

 iconhond Aangelijnde honden zijn welkom.

 

Geleide wandelingen en beheerdagen

De werkgroep Gentbrugse meersen organiseert maandelijks een geleide wandeling. Het overzicht van alle activiteiten vind je steeds terug in onze activiteitenkalender of op de website van de Werkgroep Gentbrugse meersen (www.wgbm.be). De wandelingen van WGM-Natuurpunt vertrekken meestal aan het einde van de Boer Janssensstraat.

Groepen kunnen een geleide wandeling aanvragen via dit formulier.

Hoe te bereiken

 

iconbike

Aan het Dienstencentrum van Gentbrugge (Braemkasteelstraat 41, 9050 Gentbrugge) zijn voldoende fietsenstalling voorzien.

iconbus


NMBS:

Het station van Gentbrugge ligt op 1km van de start van de wandeling (Dienstencentrum Gentbrugge).

De Lijn: 

  • Bus 9: Groeningewijk eindhalte - Boer Janssensstraat, voor vertrekpunt wandelroute stad Gent: afstappen aan halte Dienstencentrum Gentbrugge

 iconauto

Aan het Dienstencentrum Gentbrugge (Braemkasteelstraat 41, 9050 Gentbrugge) bevindt zich een parking. 

Word vrijwilliger in de werkgroep Gentbrugse meersen

Elke maand organiseert de werkgroep een geleide natuurwandeling waarbij een ervaren natuurgids uitleg geeft bij al wat leeft en beweegt in het gebied. Een ideale gezinsuitstap.

Voor geïnteresseerden die al wat ervaring hebben in determineren organiseren we bijeenkomsten waarbij we, afhankelijk van het tijdstip, zelf in de natuur gaan verkennen en onze kennis onder elkaar uitwisselen. De aandacht kan o.a. gaan naar planten, vlinders, insecten, paddenstoelen, vogels e.d.m.

De werkgroep beheert ook een terreintje dat af en toe gemaaid moet worden. Het motto ‘vele handen licht werk’ geldt ook hier. Vrijwilligers die een halve dag in open lucht willen genieten van wat fysieke arbeid kunnen zich nuttig inzetten voor de natuur.

Geïnteresseerden die willen meewerken aan activiteiten kunnen zich opgeven via een mailtje naar het secertariaat via de website www.wgbm.be.