natuurpuntgent

Activiteiten

zaterdag 02 december 2023
Verrassende maandwandeling in de Bourgoyen
zondag 03 december 2023
Startdag knotseizoen in de Keuzemeersen
woensdag 06 december 2023
Natuur.Atelier voor gezinnen
zaterdag 09 december 2023
Beheerdag in Rijvissche

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

 

 

 

 


Situering en lanschap
 

westerplas westerplas-1De Westerplas werd aangelegd in het najaar van 2006 op initiatief van de N.V. Hooglatem, een vennootschap bestaande uit een aantal grote immobiliënmaatschappijen. In het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Afbakening Grootstedelijk gebied Gent' werd de verdere ontwikkeling van het voormalige woonuitbreidingsgebied Hooglatem afhankelijk gesteld van de uitvoering van waterbeheersingswerken. De Nazarethbeek en de Hooglatembeek vormen samen met de Rosdambeek een vallei met monding in de Leie ter hoogte van de kerk van Afsnee in de wijk Hooglatem. Vooral in de jaren 1990 werd de wijk Hooglatem geregeld geteisterd door overstromingen.

Om het water onder controle te houden, werd de woonwijk ingepolderd. Waar oorspronkelijk woningen waren gepland, werd aan de westzijde een overstromingsgebied aangelegd met een oppervlakte van ongeveer vijf hectare en een buffervolume van 36.000 kubieke meter (de Westerplas).westerplas overstroming-1

Aan de oowesterplas graafwerkern-1stzijde werd eveneens een dijkje aangelegd en een sluitsysteem geplaatst op de beek om terugstromend water van de Leie tegen te houden. Op deze locatie werd ruimte voorzien voor een pompinstallatie. In de wijk zelf werden brede bufferstroken als winterbedding aan de beken gecreëerd. Dit sluit aan bij voorstellen die geformuleerd staan in het Gemeentelijk Natuurontwikkelingsplan van Sint-Martens-Latem. Het geheel vormt een fantastische nieuwe natuurparel in onze Leievallei.