natuurpuntgent

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

 

 

 

 


Word vrijwilliger

Natuurpunt Gent breidt uit en zoekt vrijwilligers (v/m/x)


Heb je er ooit aan gedacht om je interesse in de natuur om te zetten in een engagement als vrijwilliger? De natuur in Gent, Destelbergen en Sint-Martens-Latem breidt uit en wij doen mee. Natuurpunt Gent zoekt versterking en heeft voor elk wat wils: cafetaria, natuurbeheer, educatie, bestuur, events, communicatie, financiën, organisatie, facility, noem maar op. 

Hieronder vind je enkele specifieke vacatures. 

Niet zeker wat je ding is? Doe de test met onze zoekkaart voor nieuwe vrijwilligers.

Vind je niet meteen iets? Neem contact op en we kijken samen wat mogelijk is: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. of 09 227 22 94

Let's go!

 

VACATURES IN DE KIJKER

 

Vacature Koerknaller Gert Arijs voor GMF

Koerknaller

Heb je zin om in samenwerking met het Gents Klimaatforum en onder meer het Gents MilieuFront (GMF) je schouders te zetten onder de ‘Koerknal’, een ludieke campagne en wedstrijd om Gentenaars te overtuigen om hun koertjes, tuinen en gevels zoveel mogelijk te ontharden en te vergroenen? Knallen, om voor een oerknal van nieuw leven te zorgen! 

 • Via ludieke en creatieve acties sporen we Gentenaars aan om samen de tegels uit en de planten in de grond te knallen, de langste geveltuin van het land aan te leggen en ervoor te zorgen dat hun wijk de wedstrijd wint.

 • De campagne zal organisatiewerk vereisen en Natuurpunt Gent wil zijn jaarlijkse bomen- en struikenverkoop daar ook wat op afstemmen, om de juiste boom te helpen kiezen voor het juiste type ontharde koertje.

 • Kortom, dit is een veelzijdige campagne, waarbij zowel grafische, communicatieve als organisatorische talenten van pas komen! 

Meer info en contact

 

Snep collectie

Advertentiewerver

Dankzij advertentie-inkomsten houden we onze Snep! betaalbaar, geven we duurzame bedrijven een forum en inspireren we onze leden om milieubewust te leven. Zin om dat mee mogelijk te maken?

 • Je volgt de bestaande advertenties op - bewaken dat materiaal op tijd geleverd wordt en dat materiaal aanpassen indien nodig

 • Je zoekt indien wenselijk naar nieuwe adverteerders 

 • Je hebt oog voor andere kansen en advertentie-inkomsten

> Meer info en contact

 

notebook-4344001 1920

Reporter/redacteur

Jij draagt bij aan een boeiende interview- en reportagereeks voor alle Snep-lezers

 • Als reporter ga je op stap door een van onze natuurgebieden en sprokkel je ter plekke verhalen bij onze vrijwilligers of andere boeiende personen

 • Je schrijft je ervaringen neer in de vorm van een interview en/of reportage (eigen ideeën hierrond blijven uiteraard welkom)

 • Je wil eventueel zelf ook nadenken over nieuwe interviewrubrieken waar je aan kunt bijdragen

> Meer info en contact

 

wandelpad

Vrijwilliger voor vrijwilligers

Als deel van de vrijwilligerswerkgroep versterk je mee de vrijwilligerswerking van Natuurpunt Gent. Je taak omvat vrijwilligers aantrekken, onthalen, waarderen en ondersteunen

 • Je bedenkt creatieve acties om onze vrijwilligerswerking te versterken. Om je een idee te geven: we hebben o.a. onze vrijwilligers in de boompjes gezet met de aanplant van een vrijwilligersbos, ontwikkelden de ‘vrijwilligers-zoekkaart voor nieuwe vrijwilligers’ en zorgden in 2019 voor een Open Dag van de Natuur, samen met onze groep verwelkomers.
 • Je brengt je creatieve ideeën ook in de praktijk.
 • Je wilt meewerken aan een beleid of strategie om vrijwilligers aan te trekken, op weg te helpen, te coachen, te motiveren, ...
 • Als lid van de vrijwilligerswerkgroep heb je zin in doelgerichte vergaderingen, afgewisseld met concrete realisaties.

> Meer info en contact

 

vogels

Vrijwilliger Personeelswerking

Het Dagelijks Personeelsbestuur (DPB) van Natuurpunt Gent zorgt voor optimale werkomstandigheden voor de werknemers van Natuurpunt Gent, zodat zij onze vereniging mee laten bloeien

 • Je wil meewerken aan een menselijk, duidelijk en uitdagend personeelsbeleid
 • Je pakt dagelijkse, concrete problemen aan
 • Je wil een persoonlijke en tegelijk professionele band opbouwen met de medewerkers van Natuurpunt Gent

> Meer info en contact

 

WE ZOEKEN OOK NOG

 

Het gezicht van ons Natuurpuntcafé

Je verwelkomt bezoekers van de Bourgoyen-Ossemeersen en verlost hen van een dorstje en een hongertje

 • Je neemt de bestellingen op en bedient de klanten
 • Je bedient de kassa
 • Je verzorgt de afwas (met behulp van een industriële vaatwasmachine)
 • Je zet de zaal en tafels klaar en/of breekt alles op
 • Je zorgt dat alles tijdig bijgevuld is

Meer info en contact

 

De held van de lokale natuur

Jij zorgt voor meer biodiversiteit en meer natuurbeleving in onze natuurgebieden 

 • Je steekt de handen uit de mouwen op werkdagen (maaien, zeisen, openstelling van natuurgebied, exoten bestrijden, wilgen knotten, ...) 
 • Je ondersteunt de organisatie van werkdagen 
 • Je onderhoudt in team de wandelpaden 

Meer info en contact

 

Creatieve buitenmensen: denkers, doeners én dromers

De natuur prikkelt je zintuigen! Werk mee aan een gloednieuw project waarbij kinderen en gezinnen de natuur echt beleven, tot in de toppen van hun tenen

 • Je geeft mee vorm aan activiteiten rond natuurbeleving voor kinderen en (groot)ouders
 • Je brainstormt mee over de invulling van bestaande initiatieven, zoals een Open Natuur.Atelier en de Wilde Buitendagen
 • Je verzorgt zelf een atelier of workshop natuurbeleving 
 • Je gaat met kinderen en gezinnen naar buiten, de natuur in
 • Je gaat aan de slag met natuurlijk materiaal

Meer info en contact

 

 

Aan de slag bij de lokale werkgroepen
 
Je kan ook aan de slag bij onze lokale werkgroepen in enkele deelgemeenten van Gent. Let wel: deze kernen worden uitsluitend gerund door vrijwilligers, die dus enkel bereikbaar zijn na de werkuren.
 
In Sint-Martens-Latem: Bij de kern Deurle - Latem  kan je in grote mate kiezen hoe en wanneer je je wil inzetten. Concreet zoeken ze hulp bij het verder vorm geven van hun diverse gemeentelijke initiatieven, het organiseren van hun ledenactiviteiten, het flyeren en bij de werkdagen in de natuur (Latemse Meersen en Westerplas). Er leven binnen de Latemse kern heel wat mooie ideeën, die ze soms onvoldoende kunnen ontplooien wegens gebrek aan mensen. Ben je enthousiast? Neem dan vrijblijvend contact op via  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . Pieter en/of Frederik zullen je graag verder helpen en eventueel uitnodigen op de eerstvolgende activiteit of kernvergadering. Zie ook http://natuur.deurlelatem.be
 
In Drongen: De kern Assels is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers om de werking te versterken. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Ward Stulens via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . Wie graag helpt bij het natuurbeheer in de Assels kan terecht bij An Fiers via  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.  
 
In Destelbergen: De kern Damvallei verwelkomt graag extra vrijwilligers voor de organisatie van diverse acties: natuurbeheerdagen, wandelingen, enz. Je kan je aanmelden bij Jean-Luc via  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.  en wordt op de hoogte gebracht wanneer er een activiteit georganiseerd wordt. Wie helpt krijgt uiteraard volledige ondersteuning. 
 
In Gentbrugge: De werkgroep Gentbrugse Meersen zoekt vrijwilligers voor allerlei activiteiten. Dit gaat van barman- of vrouw bij onze fondswervingsactiviteiten voor de aankoop van gronden, over opkuis- en natuurbeheerdagen, tot het gidsen van wandelingen. Vooral zijn we op zoek naar gidsen die wandelingen kunnen begeleiden tijdens de kantooruren. Wil je meewerken? Stuur een mailtje naar bij Marnix Aerssens,  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.  We brengen je op de hoogte van elke activiteit waar we graag beroep zouden doen op jou. Meer info op www.wgbm.be 

In de wijk rond het Sint-Pietersstation: De werkgroep Sint-Pieters-Buiten verenigt buurtbewoners uit Sint-Pieters-Buiten, de wakkere woonwijk aan de zuidzijde van het Gentse Sint-Pietersstation, gelegen tussen Snepkaai, Ringvaart en Krijgslaan. Ze zetten zich in voor het behoud van een aangename en gastvrije buurt en willen de belangen van de buurtbewoners behartigen, waar ze ook wonen, hoe ze ook stemmen en wie ze ook zijn. Hun activiteiten versterken? Graag! Contacteer  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.  
 
Aan de slag bij de thematische werkgroepen
 

In Gent zijn ook enkele studiewerkgroepen aan de slag waarbij je meer dan welkom bent!

De Vogelwerkgroep Gent + groepeert de vogelkijkers in en rond Gent en Boven-Schelde. Het werkgebied bestaat uit Gent, Lochristi, De Pinte, Merelbeke, Melle en Gavere. Zij nemen je mee op daguitstap en meerdaagse excursies, op zoek naar broedvogels, watervogels, wintervogels en nog veel meer! Alle info via Geert Spanoghe: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.  

De Gentse plantenwerkgroep onderneem tijdens de lente, zomer en herfst heel wat planteninventarisatietochten in en rond Gent. De resultaten van die tochten delen ze met de stad Gent en de site van Flo.Wer,  zodat de evolutie van de flora in het Gentse en in Vlaanderen nauwgezet gedocumenteerd blijft en een leidraad kan zijn voor het opstellen van beheerplannen. Kriebelt het om al dat inheemse plangoed en die wilde kruiden te leren kennen? Wil je graag met hen mee op stap? Contacteer dan Willy Desmettre via  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Ook nachtvlinders worden tijdens de warme zomermaanden regelmatig geïnventariseerd.  Dat gebeurd door de lokale werkgroepen en in de Bourgoyen via  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Oproep: trekker voor een Gentse invertebratenwerkgroep! 
Ben jij ook altijd al benieuwd geweest welke kriebelbeestjes er tussen het gras zitten, of welke fraaie nachtvlinder er rond de tuinverlichting fladdert? Dan is een insectenwerkgroep zeker iets voor jou! Je organiseert allerlei activiteiten rond insecten en andere ongewervelden:  excursies, een info-avond, een film of inventarisatietochten,... Alles samen met andere geïnteresseerden die je rond je verzameld. Je zal ervan versteld staan hoeveel geheimen deze prachtige soortengroep nog voor je heeft. Ben jij onze man of vrouw? Geef een seintje aan  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.  
Foto: Bernard Van Elegem

 

 

 

 

 

 

 

 
Juridische info voor vrijwilligers
Het is belangrijk dat vrijwilligers op de hoogte zijn van de doelstellingen en het juridisch statuut van de vereniging, de verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid, onkostenvergoedingen en geheimhoudingsplicht.


Alle vrijwilligers van Natuurpunt Gent zijn vrijwilligers van Natuurpunt. Al deze informatie is dan ook te vinden op de website van Natuurpunt (www.natuurpunt.be). Om jullie toch wat zoekwerk te besparen, lijsten we hier de 'verplichte informatie' op.  Ook op de site www.vrijwilligersweb.be vind je heel wat interessante informatie over vrijwilligerswerk.

Lees meer...