natuurpuntgent

                                             natuur27 2

nieuwsbrief ONTVANG DE NIEUWSBRIEF
nieuwsbrief  WAARNEMINGEN

 

 twitter  facebook

Activiteiten

zondag 14 juni 2020
Afgelast: Levende Leiedag

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

Schermafbeelding 2018-12-10 om 10.24.27 

Impressies uit Wallonië

Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur. 

 

 

 

 


Word vrijwilliger

Natuurpunt Gent breidt uit en zoekt vrijwilligers (v/m/x)


Heb je er ooit aan gedacht om je interesse in de natuur om te zetten in een engagement als vrijwilliger? De natuur in Gent breidt uit en wij doen mee. Natuurpunt Gent zoekt versterking en heeft voor elk wat wils: cafetaria, natuurbeheer, educatie, bestuur, events, communicatie, financiën, organisatie, facility, noem maar op. 

Hieronder vind je enkele specifieke vacatures. 

Niet zeker wat je ding is? Doe de test met onze zoekkaart voor nieuwe vrijwilligers.

Vind je niet meteen iets? Neem contact op en we kijken samen wat mogelijk is: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. of 09 227 22 94

Let's go!

 

VACATURES IN DE KIJKER

 

Soep Wildeplantenbeurs Marc Sesselle

Gezellig soepvolk

Een leuk evenement van Natuurpunt is niets zonder een kom warme soep of een stukje lekkere taart! Maar wie maakt die lekkernijen? Jij misschien?

Wat ga je doen?

 • Een zestal keer per jaar mee (in groep) soep maken of taart en cake bakken
 • Taart of soep verkopen op de evenementen
 • Extra, maar niet noodzakelijk: 
  • Je auto beschikbaar stellen om grote hoeveelheden soep en materiaal te helpen verplaatsen
  • Een grote keuken met een grote koelkast beschikbaar stellen voor de evenementen
  • Overschotten van groenten uit je eigen tuin of uit de plaatselijke biowinkel voorzien

> Meer info en contact

 

luc Van Brussel assels Familiedag 2019 30

Creatieve buitenmensen: denkers, doeners én dromers

De natuur prikkelt je zintuigen! Werk mee aan een gloednieuw project waarbij kinderen en gezinnen de natuur echt beleven, tot in de toppen van hun tenen

Wat ga je doen?

 • Je geeft mee vorm aan activiteiten rond natuurbeleving voor kinderen en (groot)ouders
 • Je brainstormt mee over de invulling van bestaande initiatieven, zoals een Open Natuur.Atelier en de Wilde Buitendagen
 • Je verzorgt zelf een atelier of workshop natuurbeleving 
 • Je gaat met kinderen en gezinnen naar buiten, de natuur in
 • Je gaat aan de slag met natuurlijk materiaal

> Meer info en contact

 

student-849825 1920

Notulist bestuur

Jij helpt het bestuur vlot te besturen dankzij jouw uitstekende verslaggeving

Wat ga je doen? 

 • Je noteert aan- en afwezigen en maakt het verslag van de vergaderingen van het bestuur
 • Je kunt tijdens de vergadering goed onderscheiden wat de kern is van de gesprekken en discussies en de besluitvorming
 • Je helpt (op termijn) de secretaris bij administratieve verplichtingen en op te volgen acties
 • Je wilt (eventueel op termijn) zelf ook mee nadenken over het beleid van Natuurpunt Gent

> Meer info en contact

 

handshake-3382503 1920

Ambassadeur online samenwerken

Jij helpt de vrijwilligers van Natuurpunt Gent online goed samen te werken

Wat ga je doen? 

 • Een opleidingssessie ‘werken met Google’ opzetten voor vrijwilligers van Natuurpunt Gent
 • En/of training geven in Google applicaties (Gmail, Agenda, Gedeelde Drive)
 • En/of per telefoon of per mail ondersteuning bieden aan de vrijwilligers bij online samenwerken

> Meer info en contact

 

WE ZOEKEN OOK NOG

 

Een paddenheld! 

Jij redt het leven van honderden padden, kikkers en salamanders 

 • Je verzamelt een groep vrijwillige paddenoverzetters 
 • Je coördineert het plaatsen van de installaties (rioolafsluitingen, emmers, ...) 
 • Je zorgt voor de planning van de overzetters en de tellingen

> Meer info en contact

 

Een natuurbeheerheld! 

Jij zorgt voor meer biodiversiteit en meer natuurbeleving in onze natuurgebieden 

 • Je steekt de handen uit de mouwen op werkdagen (maaien, zeisen, openstelling van natuurgebied, wilgen knotten, ...) 
 • Je ondersteunt de organisatie van werkdagen 
 • Je onderhoudt in team de wandelpaden 

Meer info en contact

 

De held van de Gentse Floraliën! 

Jij zorgt mee voor een topstand die toont wat natuur voor onze gezondheid betekent 

 • Je geeft, in team, vorm aan het ontwerp en de inhoud van de Natuurpunt-Gent-stand op de Gentse Floraliën, over het thema ‘natuur en gezondheid’ 
 • Je neemt, waar mogelijk, deel aan de voorbereidende vergaderingen 
 • Je coördineert de opbouw van de stand. Bemanning is niet noodzakelijk 

> Meer info en contact

 

Een cijferheld! 

Jij doet onze vereniging groeien door een goed financieel beheer 
 • Vacature 1: Co-penningmeester: afsluiten van het boekjaar, de jaarrekening en begroting opstellen samen met de penningmeester.
 • Vacature 2: Coördinator van de penningmeesters van de werkgroepen: de financiële verrichtingen van de werkgroepen en kernen harmoniseren. 
 • Vacature 3: Project automatisering kassa Natuur.café: de financiële kassaverrichtingen automatisch doorgeven aan het boekhoudpakket. De kassa uitbreiden naar het onthaal. 

> Meer info en contact

 

Aan de slag bij de lokale werkgroepen
 
Je kan ook aan de slag bij onze lokale werkgroepen in enkele deelgemeenten van Gent. Let wel: deze kernen worden uitsluitend gerund door vrijwilligers, die dus enkel bereikbaar zijn na de werkuren.
 
In Sint-Martens-Latem: Bij de kern Deurle - Latem  kan je in grote mate kiezen hoe en wanneer je je wil inzetten. Concreet zoeken ze hulp bij het verder vorm geven van hun diverse gemeentelijke initiatieven, het organiseren van hun ledenactiviteiten, het flyeren en bij de werkdagen in de natuur (Latemse Meersen en Westerplas). Er leven binnen de Latemse kern heel wat mooie ideeën, die ze soms onvoldoende kunnen ontplooien wegens gebrek aan mensen. Ben je enthousiast? Neem dan vrijblijvend contact op via  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . Pieter en/of Frederik zullen je graag verder helpen en eventueel uitnodigen op de eerstvolgende activiteit of kernvergadering. Zie ook http://natuur.deurlelatem.be
 
In Drongen: De kern Assels is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers om de werking te versterken. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Philippe Ampe via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . Wie graag helpt bij het natuurbeheer in de Assels kan terecht bij An Fiers via  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.  
 
In Destelbergen: De kern Damvallei verwelkomt graag extra vrijwilligers voor de organisatie van diverse acties: natuurbeheerdagen, wandelingen, enz. Je kan je aanmelden bij Jean-Luc via  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.  en wordt op de hoogte gebracht wanneer er een activiteit georganiseerd wordt. Wie helpt krijgt uiteraard volledige ondersteuning. 
 
In Gentbrugge: De werkgroep Gentbrugse Meersen zoekt vrijwilligers voor allerlei activiteiten. Dit gaat van barman- of vrouw bij onze fondswervingsactiviteiten voor de aankoop van gronden, over opkuis- en natuurbeheerdagen, tot het gidsen van wandelingen. Vooral zijn we op zoek naar gidsen die wandelingen kunnen begeleiden tijdens de kantooruren. Wil je meewerken? Stuur een mailtje naar bij Marnix Aerssens,  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.  We brengen je op de hoogte van elke activiteit waar we graag beroep zouden doen op jou. Meer info op www.wgbm.be 

In de wijk rond het Sint-Pietersstation: De werkgroep Sint-Pieters-Buiten verenigt buurtbewoners uit Sint-Pieters-Buiten, de wakkere woonwijk aan de zuidzijde van het Gentse Sint-Pietersstation, gelegen tussen Snepkaai, Ringvaart en Krijgslaan. Ze zetten zich in voor het behoud van een aangename en gastvrije buurt en willen de belangen van de buurtbewoners behartigen, waar ze ook wonen, hoe ze ook stemmen en wie ze ook zijn. Hun activiteiten versterken? Graag! Contacteer  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.  
 
Aan de slag bij de thematische werkgroepen
 

In Gent zijn ook enkele studiewerkgroepen aan de slag waarbij je meer dan welkom bent!

De Vogelwerkgroep Gent + groepeert de vogelkijkers in en rond Gent en Boven-Schelde. Het werkgebied bestaat uit Gent, Lochristi, De Pinte, Merelbeke, Melle en Gavere. Zij nemen je mee op daguitstap en meerdaagse excursies, op zoek naar broedvogels, watervogels, wintervogels en nog veel meer! Alle info via Geert Spanoghe: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.  

De Gentse plantenwerkgroep onderneem tijdens de lente, zomer en herfst heel wat planteninventarisatietochten in en rond Gent. De resultaten van die tochten delen ze met de stad Gent en de site van Flo.Wer,  zodat de evolutie van de flora in het Gentse en in Vlaanderen nauwgezet gedocumenteerd blijft en een leidraad kan zijn voor het opstellen van beheerplannen. Kriebelt het om al dat inheemse plangoed en die wilde kruiden te leren kennen? Wil je graag met hen mee op stap? Contacteer dan Lut Van Daele via  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Ook nachtvlinders worden tijdens de warme zomermaanden regelmatig geïnventariseerd.  Dat gebeurd door de lokale werkgroepen en in de Bourgoyen via  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Oproep: trekker voor een Gentse invertebratenwerkgroep! 
Ben jij ook altijd al benieuwd geweest welke kriebelbeestjes er tussen het gras zitten, of welke fraaie nachtvlinder er rond de tuinverlichting fladdert? Dan is een insectenwerkgroep zeker iets voor jou! Je organiseert allerlei activiteiten rond insecten en andere ongewervelden:  excursies, een info-avond, een film of inventarisatietochten,... Alles samen met andere geïnteresseerden die je rond je verzameld. Je zal ervan versteld staan hoeveel geheimen deze prachtige soortengroep nog voor je heeft. Ben jij onze man of vrouw? Geef een seintje aan  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.  
Foto: Bernard Van Elegem