natuurpuntgent

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

 

 

 

 


Welkom op de site van Natuurpunt Gent
Landbouw versus natuur? Open brief aan de lokale afdelingen van CD&V

Landbouwer Wim Dirckx smal

Natuurpunt Gent begrijpt dat de boeren bezorgd zijn; ze hebben alle recht op een zekere toekomst. Jammer genoeg werd door politici van CD&V en landbouworganisaties al snel de natuur als zondebok opgevoerd. Natuuruitbreiding zou dé grote oorzaak zijn van alle problemen waar boeren mee kampen. Dat is pertinent onwaar en leidt alleen maar de aandacht af van de echte oorzaak: het falende landbouwbeleid waar zowel het milieu, de natuur als de boeren zelf de dupe van zijn. Onze bestuurders-vrijwilligers kropen in hun pen en schreven een open brief naar de lokale mandatarissen van CD&V. Wij hopen van harte dat toekomstige gesprekken constructiever en eerlijker zullen verlopen.

Lees meer...
 
De natuur als bliksemafleider in de boerenstorm

DSC 0021 1 smal

De landbouwlobby en de daaraan verbonden politici richten het boerenprotest op de natuur. Ze spelen landbouw en natuur tegen elkaar uit. Daarmee laten ze én de bevolking én de boeren stikken. We hebben immers allemaal recht op een gezonde bodem, propere lucht en zuiver water. Natuurpunt komt op voor een sterk natuurnetwerk en een gezond milieu. Wie de milieumaatregelen probeert af te zwakken en de pijlen op de natuur richt, leidt de aandacht enkel af van de essentie: het falende landbouwbeleid waar vooral de boer de dupe van is. De natuur is niet de boosdoener …  

Lees meer...
 
Bosstraat werd speelbosstraat: verslag en vooruitblik

IMG 0932 1

De Bosstraat doorheen de Vinderhoutse Bossen. Het klinkt idyllisch, maar toch is deze baan eerder een doorn in het oog. Ze snijdt dwars door de groenpool Vinderhoutse Bossen, en is door het vele vracht- en sluipverkeer een gevaar voor wandelaars, fietsers en bosdieren. De komende jaren worden de Vinderhoutse Bossen verder uitgebreid tot een aaneengesloten bos van de R4 tot aan de Campagne. Maar als er dwars door deze 240 hectare grote boskern een steenweg blijft daveren, zal dit nooit de rustgevende en kindvriendelijke natuurhotspot worden waarvoor het potentieel heeft. Om dit aan te kaarten en om even van veilige en rustgevende Vinderhoutse Bossen te proeven, sloten we voor één weekend de Bosstraat af voor het verkeer. We organiseerden allerlei natuur- en gezinsactiviteiten en gingen met buurtbewoners in dialoog. Hier enkele conclusies na dit bijzondere evenement.

Lees meer...
 
Oefenterrein Wondelgemse Meersen gered, stelplaats roept nog vragen op

Wondelgemse Meersen Nathalie Samaes smal

Deze maand zal De Lijn opnieuw een aanvraag indienen voor de bouw van een stelplaats in de vroegere Wondelgemse Meersen. Daarvoor zou 15 hectare natuur en open ruimte moeten verdwijnen. Natuurpunt Gent blijft kritisch kijken naar de plannen en vraagt om een gedegen onderzoek naar alternatieve locaties en indien nodig om een natuurinclusief ontwerp en degelijke natuurcompensatie. Positief is dat het stuk natuur dat aanvankelijk zou wijken voor een oefenterrein, in beheer komt van Natuurpunt Gent en dus gered is.

Lees meer...
 
Ons standpunt over de Bosstraat: geen knip, aanpak sluipverkeer ruime omgeving, gedragen oplossing

download smal

Op 30 september en 1 oktober werd de Bosstraat in Drongen afgesloten en omgetoverd tot buurtevenement. Het werd een fijn weekend, waarbij we konden genieten van een veilige en rustige groenpool. Tegelijk hadden we veel gesprekken met omwonenden, meestal in een aangename en constructieve sfeer. Toch merkten we dat er nog onduidelijkheden waren over onze actie en het standpunt van Natuurpunt over de toekomst van de Bosstraat en haar omgeving. Daarom zetten we alles nog eens op een rijtje.

Lees meer...
 
Opgeruimd staat netjes: oude camping in de Assels wordt opnieuw natuur

Ransuil illustratiebeeld smaller

In de Assels in Drongen ligt een verloederde camping verborgen in een bos. Die laat Natuurpunt nu opruimen om de natuur weer alle kansen te geven. Wanneer de werken afgerond zijn, gaan de vrijwilligers een wandelpad aanleggen door het gebied.

Lees meer...
 
Rijvissche heeft er een poel bij: nieuwe hotspot voor de biodiversiteit

aanleg poel rijvissche mike de brie smal

Eind augustus liet Natuurpunt een stukje extra natuur creëren in natuurgebied Rijvissche in Zwijnaarde. Zo werd een poel gegraven voor kikkers, salamanders, waterjuffers, libellen en andere dieren. Tegelijk werd een oude paardenstal met asbestdak afgebroken om ook daar de natuur haar werk te laten doen. Binnenkort groeit deze plek uit tot een kleine natuurparel!

Lees meer...
 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Pagina 1 van 12