natuurpuntgent

                                             natuur27 2

nieuwsbrief ONTVANG DE NIEUWSBRIEF
nieuwsbrief  WAARNEMINGEN

 

 twitter  facebook

Activiteiten

zaterdag 21 september 2019
Start cursus Natuurgids
zondag 22 september 2019
Eetbareplantenwandeling in de Gentbrugse Meersen
zondag 29 september 2019
Beheerwerkdag in Rijvissche
donderdag 03 oktober 2019
Start curcus Klimaatverkenner

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

Schermafbeelding 2018-12-10 om 10.24.27 

Impressies uit Wallonië

Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur. 

 

 

 

 


Welkom op de site van Natuurpunt Gent
Grote Bomen- en Struikenverkoop: bestel hier

apple-4406352 1920 website

Ook dit najaar organiseert Natuurpunt Gent een Grote Bomen- en Struikenverkoop. Er staat een mooi aanbod van bomen, struiken, fruitbomen en pakketten voor hagen en houtkanten op jou te wachten. We kopen grote aantallen plantgoed bij de kwekers en kunnen daardoor het materiaal aan een interessante prijs aanbieden. Als lid van Natuurpunt krijg je bovendien extra korting! De opbrengst van de verkoop gaat volledig naar het aankoopproject in de Gentbrugse Meersen. Klik op "lees meer" en vul het bestelformulier in. Je kan nog bestellen tot en met 24 oktober.

Lees meer...
 
Uitheemse populieren in Vinderhoutse Bossen maken plaats voor bloemrijke dreven

VinderhoutbossenFrankMaes10518-1 smal 

Het beheerteam van de Vinderhoutse Bossen heeft besloten om dit najaar langs enkele dreven in het bos een aantal uitheemse populieren te vellen. Het gaat om een duidelijke minderheid: 1 tot 2 procent van alle bomen in het bos. De bedoeling is om meer lichtrijke dreven te creëren waar zich bloemrijke graslanden en ruigtes kunnen ontwikkelen. Die zullen op hun beurt vlinders en andere diersoorten aantrekken. De open plekken spelen dus een belangrijke rol voor het verhogen van de biodiversiteit van het bos.

Lees meer...
 
Cursus : de moervaartvallei, ontstaan en toekomst
Een uitgestrekt meer in de laatste ijstijd, een ontoegankelijk moeras in de middeleeuwen, een intensief gedraineerd landbouwgebied na WO II en nu een gegeerd openruimtegebied : dat is de Moervaartvallei. De bijzondere ontstaansgeschiedenis heeft gezorgd dat een gebied van ca. 3000 ha bewaard is gebleven tussen Gent en Stekene waar bebouwing nog schaars is en waar ruimte is voor natuur, landbouw en recreatie.
Dat potentieel houdt meteen ook een grote uitdaging in: hoe verenigen we deze sectoren op een respectvolle, toekomstgerichte manier die garandeert dat de open ruimte bewaard blijft?

In een theoretisch gedeelte leren we hoe dit bijzondere landschap ontstond en hoe de landschapsgenese het huidige en toekomstige gebruik nog steeds beïnvloedt.

Lees meer...
 
Cursus Paddenstoelen voor beginners

Tijdens 2 theorielessen en 2 praktijklessen (excursies in het Gentbos en in het Drongengoed) maken we kennis met de fascinerende wereld van de paddenstoelen.
Wat zijn paddenstoelen? Hoe leeft een paddenstoel? Welke rol spelen ze in de natuur? Hoe herken je paddenstoelen? … Op deze en nog vele andere vragen krijgen je steevast een antwoord.

De lesgevers zijn Danny Minnebo en Christine Troch. Voor de excursie in het Drongengoed krijgen ze assistentie van Germain De Wispelaere .

Praktische info :

De theorielessen vinden plaats in het NMC (lokaal De Ratelaar), Driepikkelstraat 32, Mariakerke (Gent).
Data: Les 1 op dinsdag 10/09 van 19u30 tot 22u00
         Les 2 op dinsdag 17/09 van 19u30 tot 22u00

De praktijklessen:
Data : Les 3 op zondag 29/09 van 9u30 tot 12u00 
          Les 4 op zondag 13/10 van 9u30 tot 12u00 

De juiste afspraakplaatsen voor de praktijklessen worden later nog bekend gemaakt.

Inschrijven: https://www.natuurpunt.be/agenda/cursus-paddenstoelen-voor-beginners-35521 
plus overschrijving van 25 € op reknr BE78  9796 3683 2586 van Joost Buyse, met vermelding “paddenstoelen + naam”.
Maximum aantal deelnemers is 25.
Verdere info bij Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

 

Wanneer?
10/09/2019 van 19u30 tot 22u00
17/09/2019 van 19u30 tot 22u00
29/09/2019 van 09u30 tot 12u00
13/10/2019 van 09u30 tot 12u00
Afspraakplaats theoretische lessen  :
NMC De Bourgoyen
Driepikkelstraat 32, 9000 Gent/Mariakerke

 

 

 
Cursus Klimaatverkenner

De cursus Klimaatverkenner is een interactieve en positieve instapcursus rond klimaat en duurzaamheid. In 3 boeiende lessen en 1 excursie laten we je kennismaken met het hoe en wat van klimaat, hoe de natuur in je achtertuin hierop reageert, tal van inspirerende ideeën waar je zelf mee aan de slag kan en niet te vergeten (h)eerlijke klimaatproevertjes. Laat het niet aan je neus voorbijgaan en nodig geïnteresseerde buren, vrienden en familie mee uit.

Lees meer...
 
Planten anders bekeken

Sommigen denken dat planten onbeduidende, bijna levenloze organismen zijn. In feite zijn het hoogst ontwikkelde organismen met een levenswijze die hoofdzakelijk bestaat uit: zich niet verplaatsen, het vastleggen van zonne-energie in glucose, wortelen in de bodem en zich beschermen tegen predatie (en vijanden). Dat planten mede daarom allerlei oplossingen moeten vinden om te overleven is op zich al fascinerend genoeg. Kunnen we spreken over “planten-intelligentie”?

Lees meer...
 
Natuurpunt Gent en Oikocredit: Samen voor meer natuur en een schoner klimaat

oiko
Natuurpunt Gent en Oikocredit slaan de handen in elkaar. De projecten van Oikocredit, die zich toespitsen op microfinanciering, duurzame landbouw, eerlijke handel en hernieuwbare energie in het Zuiden verdienen volgens ons alle steun. Iedereen die belegt bij Oikocredit via deze campagne levert meteen ook een bijdrage aan de Vinderhoutse Bossen. 

Lees meer...
 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 Volgende > Einde >>

Pagina 1 van 5