natuurpuntgent

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

 

 

 

 


Uitheemse populieren in Vinderhoutse Bossen maken plaats voor bloemrijke dreven

VinderhoutbossenFrankMaes10518-1 smal 

Het beheerteam van de Vinderhoutse Bossen heeft besloten om dit najaar langs enkele dreven in het bos een aantal uitheemse populieren te vellen. Het gaat om een duidelijke minderheid: 1 tot 2 procent van alle bomen in het bos. De bedoeling is om meer lichtrijke dreven te creëren waar zich bloemrijke graslanden en ruigtes kunnen ontwikkelen. Die zullen op hun beurt vlinders en andere diersoorten aantrekken. De open plekken spelen dus een belangrijke rol voor het verhogen van de biodiversiteit van het bos.

Meer biodiversiteit

Het is nooit een eenvoudige keuze om bomen te laten vellen. Bomen spelen een belangrijke rol in het bos. Daarom laten we de natuur en de bomen in de Vinderhoutse Bossen op zo’n 90 procent van de oppervlakte gewoon hun gang gaan, zonder enige menselijke ingreep. Minder gekend is dat ook open plekken in bossen een cruciale rol spelen voor de biodiversiteit. Een bos, volledig in blad, werpt namelijk heel wat schaduw. Dit betekent dat er op het einde van de lente nog weinig zonlicht tot de bodem geraakt. Wanneer alle voorjaarsbloeiers zijn uitgebloeid, vinden we dan ook nog heel weinig bloeiende kruiden en struiken terug in een bos. Het zijn net deze kruiden en struiken die noodzakelijk zijn als we typische dagvlinders van bossen zoals kleine ijsvogelvlinder en keizersmantel (en met hen heel wat andere soorten die gebonden zijn aan de overgangen van schaduw naar licht), opnieuw een kans willen geven.

Toekomstbeeld

Om een inschatting te krijgen van de impact van deze ingreep volgen enkele gegevens. Natuurpunt beheert nu zo’n 35 hectare bos in de Vinderhoutse Bossen. De meest voorkomende boomsoort is populier, die aangeplant werd voor de houtproductie. Deze bomen hebben een korte levensduur: 60 tot 80 jaar, maar vaak nog minder door de natte omstandigheden. Getuige hiervan zijn de vele dode populieren die nu al aanwezig zijn in het bos. Van deze populieren worden dit najaar op drie locaties in totaal 139 bomen (één tot twee procent van alle bomen in het gebied) geveld (zie rode lijnen op het kaartje).

Bijlage 4.2 beheereenheden 1

Zo krijgt 1,9 hectare van het bos een meer open karakter. Beeld je hierbij geen kale vlakte in, maar eerder bredere dreven (van 10 tot 20 meter) met in de randen een weelderige struikgroei, bramenkoepels, ruigtekruiden, enzovoort. Bomen als zomereik, iep en zwarte els worden gespaard tijdens de velling en krijgen op deze manier meer ruimte om een volle, brede kruin te ontwikkelen.

De werken staan gepland voor komend najaar (september - oktober).

Vragen? 

Stuur een mailtje naar  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.