Activiteiten
zondag 24 januari 2021 Vogelwinterwandeling in de Gentbrugse Meersen |
zaterdag 30 januari 2021 Wilgen knotten in de Latemse Meersen |
zaterdag 06 februari 2021 Maandwandeling in de Bourgoyen-Ossemeersen |
zaterdag 13 februari 2021 Wilgen knotten in de Latemse Meersen |
Blikvanger
Impressies uit Wallonië
Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur.
Populierendreef langs wandelpad in Vinderhoutse Bossen blijft behouden |
Om een bloemrijke strook te creëren vol vlinders en andere dieren, besliste het beheerteam voor de Vinderhoutse Bossen van Natuurpunt Gent aanvankelijk om een populierendreef langs een deel van de wandelroute te verwijderen. Dat zorgde voor ongerustheid bij wandelaars. Het beheerteam heeft de beheerdoelstellingen zorgvuldig afgewogen en beslist om de dreef dan toch te laten staan. Het team behoudt wel enkele andere ingrepen om wilde bloemen en vlinders aan te trekken in het bos en zo de biodiversiteit te verhogen. Deze zomer worden enkele uitheemse invasieve struiken weggehaald, die de bosplanten verstikken. Tegelijk wordt een rij stervende populieren verwijderd om een bloemrijke strook te laten ontstaan. Elders in de groenpool gaan Natuurpunt Gent en de Vlaamse overheid dan weer nieuw bos bijplanten.
Het beheerteam van Natuurpunt heeft dit ook overlegd met de Vlaamse overheid, die eveneens een deel van de oude boskernen beheert en in de ruimere omgeving bosuitbreiding realiseert en bij de ontwikkeling extra aandacht besteedt aan gevarieerde bosranden en open plekken. Figuur: Het beheerteam kiest voor een ruimtelijke scheiding tussen open plekken en de gesloten oudboskern. De westelijke zijde van het bos had in de eerste helft van de 20e eeuw een open karakter. In die zone liggen vandaag nog twee grote open plekken: een permanent soortenrijk grasland en de bufferstrook onder de hoogspanningsleiding. Natuurpunt Gent zorgt hier voor een bijkomende lichtrijke strook om die cluster van open plekken te versterken. In de oostelijke kant van het bos kiezen de beheerders voor het behoud van gesloten bos met een koel microklimaat. Hier komt een 'nulbeheer': de dreven worden niet meer gekapt. Aansluitend wordt nieuw bos bijgeplant.
Wij hopen op jouw begrip voor deze ingrepen die de Vinderhoutse Bossen in de toekomst nog mooier en natuurrijker zullen maken. --- Het stuk bos waar deze ingrepen plaatsvinden, maakt deel uit van de Groenpool Vinderhoutse Bossen, die verwezenlijkt wordt in samenwerking met de Vlaamse Landmaatschappij (VLM), het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), de stad Gent en de gemeente Lievegem.
|