natuurpuntgent

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

 

 

 

 


Nieuw bosje in de Meirebeekvallei: een bosplantactie die gezien mag worden

Revive meirebeekvallei smaller sophie fouache

Vrijdag 19 november vond een bosplantactie in twee tijden plaats in de Meirebeekvallei op de grens van Drongen-Luchteren en Vinderhoute. Het nieuwe bos paalt aan het sportterrein van de basisschool Sint-Paulus en een trage weg tussen de Gavergrachtstraat en de Poekstraat. Voor fietsers en wandelaars vormt die de perfecte verbinding tussen de Groenpool Vinderhoutse Bossen en de Vallei van de Oude Kale. 

Lindes voor de leerlingen

In de voormiddag gingen de leerlingen van het zesde leerjaar van de basisschool Sint-Paulus aan de slag, samen met hun leerkrachten Roel en Franklin. Ze plantten elk ‘hun’ boom – allemaal lindes, zowat de mooiste bomen van het bos. Deze aanplantactie gebeurde onder begeleiding van Maarten Vangansbeke en Bart Vangansbeke, respectievelijk oud-leerling en leerkracht van dezelfde basisschool.

Revive aan zet

In de namiddag, in overigens prachtige weersomstandigheden, was het bedrijf Revive present met meer dan zestig werknemers. Zij kwamen grotendeels met de fiets of een elektrische auto naar de afspraakplaats, want Revive hecht veel belang aan duurzaamheid. Het Gentse vastgoedbedrijf stuurde zijn personeelsleden de akker op om bomen en struiken aan te planten - 800 stuks in totaal. Ze kregen daarbij deskundig advies van de twee conservators van de Vinderhoutse Bossen, Matthias Strubbe en Maarten Vangansbeke. Ook Kurt De Meester, een plaatselijke enthousiaste Natuurpuntvrijwilliger zorgde mee voor begeleiding. 

Er werden verschillende soorten inheemse bomen en struiken aangeplant, naast nog meer lindes ook sleedoorn, meidoorn, hondsroos, els, zoete kers, kardinaalsmuts en haagbeuk. De boompjes hebben nog wat tijd nodig, maar binnen vijf jaar zal het bos al een fantastische plek zijn. Om 16.00 uur was alles aangeplant en werd dat gevierd met een mooie receptie op en rond de gloednieuwe picknickbank die een paar dagen eerder was geplaatst.

Sophie  Fouache - Revive 3 1

Bedrijfsbebossing met de hulp van Forest Fwd

Een bedrijfsbos aanleggen is een nieuwe manier waarop bedrijven een bijdrage kunnen leveren in de strijd tegen de klimaatverandering. Naast Revive en Natuurpunt was ook Forest Fwd sterk betrokken bij dit initiatief. Forest Fwd probeert bedrijven te overtuigen om dicht bij huis een steentje bij te dragen en zo lokaal impact te hebben. Natuurpunt, Revive  en Forest Fwd sloegen de handen in elkaar voor dit nieuwe bebossingsproject. Dankzij dit bos wordt op tien jaar tijd ruim twintig ton CO2 uit de lucht gehaald. 

Revive sponsorde niet alleen het plantmateriaal maar ook een heel grote picknickbank, die alle voorbijgangers de mogelijkheid zal bieden om van deze mooie plek te genieten.

Veel voorbereidend werk 

Aan deze bosplantactie ging heel wat (verborgen) voorbereidend werk vooraf. Toen Natuurpunt vorig jaar het perceel kocht van de Broeders van Liefde, hadden we al snel het plan om de voormalige maïsakker om te toveren tot een inheems bos. Maar eerst wachtte ons een lange administratieve weg. Pieter Vangansbeke en Bart Vangansbeke stelden een aanplantingsplan op en Stijn Beke-Smets van Natuurpunt Beheer vroeg een aanplantvergunning aan bij de stad Gent. Daarna gingen we met de hulp van Forest Fwd en medewerkers van Natuurpunt Beheer op zoek naar een bedrijf dat de aanplant wilde sponsoren. 

Toen Revive als sponsor uit de bus kwam, was het tijd om een datum te prikken, eerste afspraken te maken en ruim op voorhand het plantgoed te bestellen. Door de vele bosaanplantingen kunnen de leveranciers immers soms de vraag niet volgen. Marino, beheermedewerker van Natuurpunt Gent, nam de bestelling en levering van de bomen en struiken voor zijn rekening. We vroegen ook de aanpalende school of ze wilde meewerken aan de actie en kregen al snel een enthousiaste reactie!  

De laatste dagen voor de actie trof Natuurpunt Gent alle verdere voorbereidingen: spades en schoppen voorzien, drank en ander materiaal aanleveren en afspraken maken met de sociale werkplaats voor het leveren en plaatsen van de picknickbank en het infobord.

Een bank om u tegen te zeggen…

De prachtige picknickbank van eikenhout uit de natuurgebieden van Natuurpunt is gemaakt in de sociale werkplaats van Natuur- en Landschapszorg in Ekeren. De bank werd gesponsord door Revive en met een trailer en kraan geplaatst op 18 november. Gelukkig konden we ook rekenen op de urgente bijkomende hulp van Matthias Verhoeven en zijn tractor. Het is een reuze picknickbank van 5 meter lang op een idyllische plek, net naast de Meirebeek en met uitzicht op het nieuw aangeplante bos, de mooie natte permanente graslanden en het naastliggende kasteelpark. De bank mag door iedereen gebruikt worden. Van harte welkom!

IMG 0210

Bedankt!

Veel dank aan: 

  • de directie en de leerlingen en leerkrachten van het zesde leerjaar van de basisschool Sint-Paulus Drongen-Luchteren  

  • Maarten, Matthias, Kurt, Bart, Marino en Pieter van Natuurpunt Gent 

  • Sofie, Miguel, Sander en Stijn van Natuurpunt Beheer 

  • de sociale werkplaats van Natuur- en Landschapszorg en de twee medewerkers die de bank plaatsten 

  • Matthias Verhoeven (en zijn tractor) om ons uit de modder en de nood te helpen

  • Frank Missoul en Dajo Hermans van Forest Fwd voor hun enthousiaste medewerking

  • CEO Nicolas Bearelle en de medewerkers van Revive voor hun positieve inzet en steun 

  • de heer Reunes voor het verhuren van het parochiaal centrum

Tekst: Bart Vangansbeke, bestuurder
Foto's: Sophie Fouache