natuurpuntgent

Activiteiten

zaterdag 02 december 2023
Verrassende maandwandeling in de Bourgoyen
zondag 03 december 2023
Startdag knotseizoen in de Keuzemeersen
woensdag 06 december 2023
Natuur.Atelier voor gezinnen
zaterdag 09 december 2023
Beheerdag in Rijvissche

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

 

 

 

 


Lezing "Evolutie van het bos adhv Bos t' Ename"

rs39157 bosanemoon-112z ename enamebos c gunther groenez-scr

Sinds een paar decennia is het besef doorgedrongen in het natuurbeheer in Vlaanderen en Nederland dat je bossen pas goed kunt beheren als je inzicht hebt in hun verleden. Bossen van vandaag zijn niet enkel het gevolg van natuurlijke processen maar ook van duizenden jaren menselijke beïnvloeding. Belangrijke vragen daarbij: heeft het bos links kunnen bewaren met het oerbos dat ooit op deze plek aanwezig is geweest, en hoe werd dit bos in het verleden beheerd? Kom er meer over te weten tijdens deze lezing door Guido Tack, die meteen ook vertelt over eigen ervaringen in Bos 't Ename.

Historisch-ecologisch onderzoek leidde in 1993 tot het boek Bossen van Vlaanderen. Het Bos t’Ename werd hierbij als diep uitgewerkte casestudy gebruikt. Tot vandaag is het gebied een onderzoeksterrein gebleven voor diverse universiteiten en het INBO. Het gebied gaat nu door als het best onderzochte bos van die grootteorde in de Lage Landen, en eigenlijk in Europa, op het vlak van geschiedenis en biodiversiteit.

Al dit onderzoek werd coherent samengevat in twee boeken, samen 865 pp. Het brengt het verhaal van het Bos t’Ename, maar permanent getoetst aan het onderzoek in tientallen andere bossen. Dat verhaal blijkt erg exemplarisch te zijn en brengt een positieve boodschap voor alle historische bossen in de Lage Landen.

De lezing wordt gegeven door Guido Tack, conservator van het Bos t' Ename en geboren verteller.

Tijdstip : 9/11/2023 19h30 - 22h00.
Tussendoor is een pauze voorzien waarbij gebruik kan gemaakt worden van de cafetaria. Gelieve hiervoor pasmunt mee te brengen.

Plaats van het gebeuren : Natuurcentrum Jan Hublé
Driepikkelstraat 32
9030 Gent/Mariakerke

De lezing gaat door in leslokaal "De Ratelaar" (1e verdieping) dat te bereiken is via de buitentrap achteraan het gebouw.
De lezing is gratis. Inschrijven is evenwel verplicht via onderstaande link : 
Lezing "Evolutie van het bos adhv Bos t' Ename" | Natuurpunt 

 

Organisatie

Marc Depourcq
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Mede-organisator

Natuurpunt Natuuracademie