natuurpuntgent

Werkgroep Assels

                                             natuur27 2

nieuwsbrief ONTVANG DE NIEUWSBRIEF
nieuwsbrief  WAARNEMINGEN

 

 twitter  facebook

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

Schermafbeelding 2018-12-10 om 10.24.27 

Impressies uit Wallonië

Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur. 

 

 

 

 


Voorstelling
Iedereen welkom!

En of je nu van de Assels, Drongen of omstreken bent, iedereen is van harte welkom op onze activiteiten. De werkgroep organiseert om de drie maanden een geleide wandeling. Ook een paddenactie staat steevast op de kalender, evenals onze jaarlijkse lenteschoonmaak onder de vorm van een zwerfvuilactie. Er zijn geregeld dia-voordrachten, spreekbeurten en filmvoorstellingen rond natuurthema's.

Wie er liever alleen op uit trekt vindt in onze fiets- en wandelfolders een handige leidraad:

  • Fietsen in en rond het groene Drongen (tussen Drongen en Vinderhoute)
  • Fietsen tussen Drongen en Ooidonk
  • Op pad in de Assels

De folders kan je voor 1,50 euro per stuk verkrijgen in Natuur- en Milieucentrum De Bourgoyen of Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. bestellen (0,50 euro portkosten)

 
Contact

Marijke Verstraelen                  
Steenhuisdreef 28                     
9031 Drongen                          
09/226.05.67
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

An Fiers
Conservator De Assels
Tel. 0479 701 347 

 
Inleiding

Het gebied de Assels

Dat de Assels een meersengebied vormen, weet de aandachtige nieuwsluisteraar en/of -kijker maar al te goed. Naast de nodige hachelijke situaties zorgt het aanwezige water ook voor het typische karakter van dit eiland, gelegen aan de buitenrand van Gent vlakbij Drongen centrum, en ingesloten door Leie en Ringvaart.

De Ringvaart heeft weliswaar de fysieke koppeling tussen de Assels, Bourgoyen-Ossemeersen en Blaarmeersen verbroken, maar samen met de Hoge Lake en Keuzemeersen vormen ze nog één groot meersengebied. Deze verbondenheid blijkt bijvoorbeeld tijdens winternachten, wanneer grote groepen smienten vanuit de Bourgoyen-Ossemeersen de Assels binnentrekken om er te foerageren. In de avondschemering zie je dan weer wulpen met volle maag vanuit de Assels naar de Bourgoyen vertrekken.

Naast de talrijke wandelaars en fietsers verwelkomen de Assels jaarlijks een tiental broedkoppels grutto, verschillende koppels slobeend, krakeend, kuifeend en tot voor enkele jaren zelfs de zeldzame zomertaling. Behalve goed aangelegde wandel- en fietspaden langs de Leie zijn er ook meer natuurlijke wandelpaadjes die de oplettende bezoeker langs prachtige brede wespenorchissen, zwanebloemen en schichtige ijsvogels sturen.

 
De Werkgroep

De Werkgroep Assels

Alhoewel op dit eiland natuur en mens samen kunnen bestaan ontsnapt ook dit rustpunt niet aan de nodige bedreigingen. Daarom werd in 1995 de Werkgroep Assels opgericht, toen nog als (eerste) werkgroep van de voormalige vzw Aktiegroep Bourgoyen-Ossemeersen.

De Werkgroep Assels waakt over het milieu en de natuur in het gebied. Concrete bedreigingen zijn onder meer het rooien van knotwilgen, het asfalteren van fiets- en wandelpaden, de aanleg van een derde en vierde treinspoor, bestemmingswijzigingen. De werkgroep helpt tenslotte mee bij de ontwikkeling van het stedelijk natuurbeleid, o.a. door participatie in de Gentse Milieuraad.

Ook natuurbeheer is een belangrijk werkingsveld geworden voor de Werkgroep Assels. In december 2002 kon Natuurpunt 12 ha in het mooiste deel van de centrale meersen aankopen. In 2007 verworven we het ‘spoorwegperceel’. In september 2010 realiseerden we de grootste aankoop ooit in Gent: 23ha in het noordelijk deel van de Assels, ook wel de Hoge Blaarmeersen genaamd. Een jaar later wordt het reservaat in de centrale meersen uitgebreid met 3,7 ha, waaronder de mooie Piereput. Ondertussen kochten we in 2008 en 2009 nog enkele percelen aan in de Hoge Lake, een meersengebied aan de overkant van de Leie.

Daar de Werkgroep Assels ontsproten is uit "Asselse klei" ligt het zwaartepunt van de werking dan ook in dat gebied. Dat betekent echter niet dat wij onze ogen sluiten voor de ons omringende natuur (problemen).

 
Iedereen Welkom!

Iedereen welkom!

En of je nu van de Assels, Drongen of omstreken bent, iedereen is van harte welkom op onze activiteiten (zie agenda):

·       geleide wandelingen

·       paddenactie in februari-maart

·       jaarlijkse lenteschoonmaak onder de vorm van een zwerfvuilactie

·       fietstochten om de natuur in eigen buurt te ontdekken

·       thema-avonden rond natuur

activiteiten voor kinderen

Wie er liever alleen op uit trekt, vindt in de volgende fiets- en wandelfolders een handige leidraad:
- Fietsen in en rond het groene Drongen (tussen Drongen en Vinderhoute) (1,5 euro)
- Fietsen langs meersen en meanders (3 euro)
- Op pad in de Assels (1,25 euro)
Te verkrijgen in het NMC of hier bestellen (+ € 0,50 portkosten)