natuurpuntgent

Activiteiten

zaterdag 04 februari 2023
Maandwandeling in de Bourgoyen-Ossemeersen: winterwatervogels
woensdag 08 februari 2023
Wandel mee met Buur en Natuur
donderdag 09 februari 2023
Streekbierenavond in het Natuur.Café
zaterdag 11 februari 2023
Beheerdag in Rijvissche

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

 

 

 

 


Cursusaanbod
Cursus: Landpissebedden

pissebedden gunter stoops

Het lichaam is ovaal en afgeplat. Het bestaat uit een kop, een rugplaat met zeven segmenten met aan ieder segment een paar poten. De kop en het achterlijf zijn klein en het borststuk is in verhouding erg lang; het borststuk van de pissebed draagt de poten en bestaat uit een aantal harde, elkaar overlappende platen ter bescherming. Wist je ook dat vrouwelijke pissebedden een broedbuidel hebben? 

De auteurs van De landpissebedden van belgië geven in één theoretische les een overzicht van de bij ons voorkomende pissebedden, hun habitat en belangrijke rol in bodemecosystemen. Pissebedden vormen een boeiende maar bij het publiek slecht gekende groep geleedpotigen. Toch komen we ze dagelijks tegen. Graag willen we meer over ze weten.

Tijdens de excursie gaan we in de Gentbrugse Meersen op zoek naar verschillende soorten landpissebedden, hanteren en determineren we ze. 

Lees meer...
 
Cursus natuurfotografie basis (max)

foto natuurfotografie

Een complete basiscursus natuurfotografie daar gaan we voor. We starten met een algemene basiskennis digitale fotografie en eindigen met een korte cursus wildlife fotografie. Verder komt ook nog landschapsfotografie en macrofotografie aan de beurt.

Ieder onderdeel bestaat uit een theoretisch gedeelte en minimaal 2 uitstappen. Want u leert het maar door het te doen. We sluiten ook ieder hoofdstuk af met een fotobespreking van de uitstappen.
Kortom een complete cursus voor beginnende natuurfotografen, maar iedereen is welkom.

Lees meer...
 
Cursus Ecologie

Ecologie cursus Natuurpunt CDW smaller

Ecologie is als vakgebied nog in volle evolutie en 'Ecologie' is jammer genoeg een containerbegrip geworden. Als je geboeid bent hoe de natuur werkt maar soms het spreekwoordelijk bos niet meer door de bomen ziet, dan is deze cursus iets voor jou.

Lees meer...
 
Cursus Landschapslezen (VOLZET)

In deze cursus dompelt Sam De Decker je onder in de wondere wereld van het landschapslezen. Om dat te kunnen moet je van alle markten thuis zijn: een snuifje geologie en hydrologie, wat kennis van geschiedenis en erfgoed, van het klimaat en het weer, wat inzicht in wat er kruipt, groeit, bloeit of vliegt onder, op of boven de grond, en wat gegevens over hoe dat alles met elkaar in verbinding staat. Maar even belangrijk is het om je zintuigen te scherpen: lichtinval, geur of geluid, alle hebben een invloed hoe we een landschap voelen en ervaren.

Beloofd, na deze korte cursus kijk je helemaal anders naar een landschap!

Lees meer...
 
Gidsen voor Gidsen
Gidsen voor Gidsen is een initiatief van Natuuracademie Gent en is bedoeld als continue vorming van natuurgidsen, gebaseerd op de kennis in de groep en op het uitwisselen van ervaring.
 
Hierbij leiden ervaren natuurgidsen een aantal excursies in voor hen vertrouwde natuurgebieden. Ze stellen hun kennis en ervaring open voor andere natuurgidsen, voor cursisten natuurgids, alsook voor natuurverkenners.
 
Dit is ook de gelegenheid om na het volgen van de cursus Natuurgids de vaardigheid van het gidsen in praktijk te brengen. Een voordeel hierbij is de mogelijkheid tot netwerken binnen de gemeenschap van natuurgidsen. 

Ben je natuurgids met het diploma van CVN, Natuurpunt CVN of Natuurpunt Natuuracademie of heb je de opleiding Natuurverkenner gevolgd en krijg je nog geen uitnodiging voor deze activiteiten, dan kan je vrijblijvend aansluiten door je Email adres te sturen naar  
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.   
 
Organisatie : Leen Vanherle en Marc Depourcq

Programma Gidsen voor Gidsen 2022

Lees meer...