natuurpuntgent

                                             natuur27 2

nieuwsbrief ONTVANG DE NIEUWSBRIEF
nieuwsbrief  WAARNEMINGEN

 

 twitter  facebook

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

Schermafbeelding 2018-12-10 om 10.24.27 

Impressies uit Wallonië

Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur. 

 

 

 

 


Planten- en Kruidenverkoop: bestel t.e.m. 11 april, afhaalmoment op 9 mei

plantenverkoop 2021- hoofdbeeld

UPDATE - Heb je plantjes besteld, dan kreeg je in principe rond 15 april een mailtje met het uur waarop je jouw bestelling kan afhalen op zondag 9 mei. Om coronaproof te werken, werken we namelijk met persoonlijke tijdslots. Niets ontvangen? Check zeker je spam. Nog niets? Neem contact op met Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.


Haal de lente naar je tuin of koertje met ons fleurige aanbod aan wilde (inheemse) planten en bloemen. Ook kruiden, moestuinplanten, bijenhotels en moederdagcadeautjes hebben we voor jou in petto. Deze planten- en kruidenverkoop is een lightversie van onze traditionele Wildeplantenbeurs aan de Bourgoyen-Ossemeersen, die we door corona helaas nog niet kunnen organiseren. 

Ons aanbod

Je kunt bij ons terecht voor een ruim aanbod aan inheemse buitenplanten en bloemen. Zonnekloppers, schaduwzoekers, waterratten, muurbloempjes, er is voor elke tuin wat wils. En er is meer. Ook kruiden, groenten, moestuinplanten, bijenhotels en boeken kun je bestellen. 

Kijk ook eens naar ons ma-de-liefste-pakket. Aangezien het afhaalmoment van je bestelling samenvalt met moederdag, kunnen we toch niet anders dan de mama’s in de bloemetjes te zetten! Wat dacht je bijvoorbeeld van madeliefjes, want welke bloem voor onze ma-de-liefste is er beter dan dit fijne, witte hartendiefje? Ze kan er zowat het hele jaar van genieten. Of prikkel je mama’s smaakpapillen met een heerlijke tisane van bloemen en kruiden (i.s.m. Blomm). En last but not least: verras je mama met een zadenmengsel van biologisch gecertificeerde bloemen (Fleur Couleur). Zaai je ze in mei, dan kan ze in augustus haar persoonlijk boeket plukken. 

Tips voor een wildere tuin

Om de een of andere reden beslisten heel wat mensen ooit dat wilde planten niet thuishoren in een tuin. Exotische soorten spraken vaak meer tot de verbeelding… Het gevolg is dat je al flink wat moeite moet doen om een inheemse plant in een tuincentrum te vinden. Die evolutie heeft er ook toe geleid dat veel van onze tuinen heel oninteressant zijn geworden voor insecten, die net aangepast zijn aan de typische wilde planten van bij ons.

Dankzij onze planten- en kruidenverkoop kun jij daar snel verandering in brengen en maak je je tuin (nog) heel wat natuurlijker. De planten die wij verkopen, zijn inheems, geliefd bij tal van insecten en bieden zo een enorme meerwaarde voor de biodiversiteit in je tuin. Bovendien krijg je de kans om de subtiele schoonheid van de inheemse flora in je eigenste tuin van dichtbij te ontdekken.

Neem nu beemdkroon en knoopkruid. Die paarse schoonheden zouden wat ons betreft in vrijwel elke tuin mogen staan. Ze bloeien van juni tot september en vormen op die manier een betrouwbare voedselbron voor tal van bijensoorten, zweefvliegen, enzovoort. Deze soorten bloeien namelijk net op het moment dat er in ons landschap heel weinig bloemen te vinden zijn. Door ze aan te planten, voorzie jij een soort zomerse ‘mezenbol’ voor hongerige insecten.

Kies dit jaar eens niet voor een vlinderstruik, maar ga voor koninginnekruid. Die plant is de vlindermagneet bij uitstek. Ze bloeit in de zomer en wordt druk bezocht door tal van insecten. Deze grotere plant groeit in ruigere vegetaties en verdraagt maaien dus niet zo goed, maar kan wel tegen wat halfschaduw. Geschikt dus voor vele stadstuintjes!

Schermbloemigen en zweefvliegen zijn twee handen op één buik. Het is dus altijd goed om een soort van die familie aan te planten. Daarbij kun je kiezen voor soorten als gewone engelwortel en kleine bevernel. 

In de schaduwkant van je tuin heb je dan weer de keuze uit veel plantjes die van oorsprong in het bos voorkomen. Die soorten bloeien meestal in april, voor de bomen in blad komen en zorgen zo voor het eerste kleurenpalet in het bos of in jouw tuin. Denk hier bijvoorbeeld aan soorten als slanke sleutelbloem, bosanemoon, gewone salomonszegel of lelietje-van-dalen. Wie van siergrassen houdt, kan ook een schaduwverdragende inheemse variant kiezen, zoals ruwe smele of hangende zegge.

Omdat we als natuurvereniging het goede voorbeeld willen geven, gaan we nog een stapje verder in ons aanbod van inheemse planten. Ze zijn niet enkel inheems maar ook autochtoon. Dat wil zeggen dat de planten afkomstig zijn van planten uit de lage landen. Daardoor zijn ze aangepast aan de lokale omstandigheden en kunnen de insecten ze beter herkennen en gebruiken.

Gratis webinar: welke planten kies ik?

Wil je nog meer tips? Volg dan de gratis webinar op 1 april. Zo helpen we je in de keuze van planten. Wat is het belang van inheemse en autochtone planten? Wat zijn goede planten voor de natuur, insecten en vogels? Waar vind ik meer info over de planten? Hoe geef ik een plantje de juiste standplaats? Hoe moet ik kiezen en hoeveel planten moet ik bestellen? Op al die vragen proberen we tijdens dit infomoment een antwoord te geven.

Dit is geen cursus tuinaanleg, maar een infomoment waarop we een woordje uitleg en hulp bieden bij onze bestellijst. Voor iedere tuin apart advies geven is uiteraard niet haalbaar. Het webinar duurt één uur. Achteraf heb je kort de mogelijkheid om vragen te stellen. 

Datum: donderdag 1 april 2021 om 20.00 uur. Spreker: Diederik Volckaert.

> Webinar gemist? Of wil je nog eens kijken? Hier vind je de opname: https://natuurpuntgent.webinargeek.com/webinar/replay/25InXbK9GOE/

Praktische info

  • Download hier het online bestelformulier en mail het naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.  
    (tip: om de leesmodus uit te schakelen, klik je bovenaan in de gele balk op 'Bewerken inschakelen')

  • Je kunt planten bestellen tot en met 11 april 2021. 
  • Het minimumbedrag per bestelling is 15 euro.

  • Ben je lid van Natuurpunt? Dan krijg je 5% korting.

  • Na je bestelling ontvang je een factuur en uitnodiging om te betalen. Je bestelling is pas definitief bij ontvangst van de betaling.

  • Op zondag 9 mei kom je je bestelling ophalen aan het basketbalveldje aan ons kantoor De Stek, Driepikkelstraat 34, 9030 Mariakerke (Gent). Concrete info hierover ontvang je later.

  • Meer info: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.