natuurpuntgent

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

 

 

 

 


Welkom op de site van Natuurpunt Gent
De Gentse insectenzomer: maak kennis met zes insectengroepen

DSC01839b grote spinnende watertor

Insecten: soms vervelend en angstaanjagend, maar ook mooi en nuttig. Ze bestuiven planten en bloesems, ze zorgen voor voedsel voor vele vogels en spelen een grote rol in ons ecosysteem. De verscheidenheid aan insecten is enorm. Maar insecten zijn ook bedreigd, hun aantallen zijn drastisch gedaald. Om meer aandacht te vragen voor insecten organiseert Natuurpunt dit jaar de campagne Insectenzomer. Ga mee op wandeling en maak kennis!

Lees meer...
 
Kom mee proeven van een groene en veilige Bosstraat

Bosstraat Rossana Bugini smaller

Natuurpunt Gent, Natuurpunt Lovendegem, Kindvriendelijk Drongen, Scoutsgroep De Woudloper, Scouts en Gidsen Lievegem en tal van buurtbewoners betreuren het vele verkeer dat via de Bosstraat dwars door de groenpool Vinderhoutse Bossen loopt. Met jaarlijks tal van doodgereden reeën (en heel wat andere dieren) is de impact op de natuur niet gering, en ook de veiligheid en de belevingswaarde voor wandelaars, fietsers en spelende jeugd lijden onder het drukke verkeer. Om te kunnen proeven van een verkeersarme groenpool hebben we de stad Gent gevraagd om tijdens het weekend van 30 september en 1 oktober het doorgaand verkeer tijdelijk uit de Bosstraat te weren. Zo kan iedereen genieten van een volwaardige groenpool voor mens en dier, met veilige recreatie en groene speelruimte. Je bent meer dan welkom!

Lees meer...
 
Fietspad Rijvissche: deze nieuwe route is goed voor fietsers én de natuur

rijvissche benny cottele smal

Eerder kantte Natuurpunt Gent zich tegen de plannen om een fietssnelweg te trekken dwars door natuurgebied Rijvissche in Zwijnaarde. Daarop kwamen heel wat ongeruste reacties van fietsers en een school. Toch blijven we pleiten voor een route die goed is voor fietsers én natuur. Daarom stellen we een alternatieve verbinding voor via de rand van ons natuurgebied. Dit alternatieve stukje ontwijkt de grootste verkeersdrukte en een gevaarlijk kruispunt. Het moet volgens ons lukken om de route dit jaar nog open te stellen voor fietsers.

Lees meer...
 
Wandel mee met Buur en Natuur: nieuwkomers en natuurliefhebbers samen op pad

buur en natuur smal

Met Buur en Natuur slaan Natuurpunt Gent en de Gentse organisatie voor integratie en inburgering Amal vzw de handen in elkaar. Het project wil anderstalige nieuwkomers en natuurliefhebbers samenbrengen in de natuur. Door samen te wandelen leer je elkaar en de natuur beter kennen. Wil je zelf deelnemen aan zo’n wandeling? Dat kan twee keer per maand.

Lees meer...
 
Volzet: Infoavond cursus Natuurgids
 Luc Van Brussel -Landschap 1 1

Ben je van plan om de cursus Natuurgids te volgen, dan vinden we dit een uitstekend idee. Dit is dé opleiding om als goed gevormd Natuurgids groepen te begeleiden en te boeien tijdens natuurwandelingen.

De nieuwe cursus Natuurgids start in Gent op zaterdag 23 september 2023. 

Vooraf organiseren we een infoavond over de cursus. Op de informatie avond leggen we uit wat je mag verwachten van de cursus, maar ook wat van jou verwacht wordt om de opleiding tot een goed einde te brengen.

Lees meer...
 
Introductie tot de waterkevers en hun habitat; les en excursie
Dsc09546 Acilus sulcatus

Kevers hebben ooit de stap van land naar zoetwater gezet. Verschillende groepen hebben daarbij verschillende strategieën gevolgd om zich onder water te kunnen handhaven. Maak kennis met de belangrijkste families van waterkevers en hoe zij zich aanpassen aan een leven in het water. Leer de belangrijkste kenmerken zodat je die families kan herkennen.

 

Waterkevers leven in een bepaald habitat in water, maar water is niet zomaar water. Welke zijn de belangrijkste ecologische elementen van wateroppervlakten en water? En hoe kieskeurig of weinig kieskeurig zijn waterkeversoorten voor hun habitat? Wat betekent de klimaatopwarming voor waterkevers?

Lees meer...
 
Na het koerknallen volgt… een oerknal

Tuin Geert Abts gebroken beton foto  Jean-François Van den Abeele smaller

In oktober vorig jaar organiseerde Natuurpunt Gent samen met het Klimaatforum het eerste Gentse Kampioenschap Koerknallen. Wijkteams namen het tegen elkaar op om zoveel mogelijk stenen koertjes, tuinen en voortuinen te ontharden en te vergroenen. Ledeberg won de wedstrijd, maar eigenlijk hebben alle 65 deelnemers prijs: zij genieten vanaf deze lente van een kleine explosie van nieuwe natuur vlak aan de deur. Ook in 2023 kan iedereen weer meedoen aan een onthardingswedstrijd.

Lees meer...
 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Pagina 1 van 10